ANALITIČARI

PUTINOVA STRATEGIJA Rusija se vraća svojoj staroj politici - biti na Balkanu s obje noge

- Rusija želi biti aktivnija na Balkanu, pogotovo jer su joj euroatlantske integracije suzile prostor djelovanja. Rusija, kao velika politička, ekonomska i vojna sila, ne može ne biti prisutna na prostoru za koji je zainteresirana - kaže nam Genadij Sisojev, poznati ruski balkanolog.

- No, kako biti na tom području s Hrvatskom nemati dobre ili barem podnošljive odnose - pita Sisojev. Prema njegovu mišljenju, Rusija se vraća svojoj politici od prije petnaestak godina - “biti na Balkanu s obje noge”.

Lojalna članica

- S jednom u Srbiji, a s drugom u Hrvatskoj. Moskvi je jasno da ne može aktivno i učinkovito biti prisutna na tom prostoru stojeći samo na jednoj nozi, odnosno s osloncem samo na Srbiju. Naime, Hrvatska je uz Srbiju ključna država regije i zato ponovno želi aktivirati svoju prisutnost - kaže Sisojev. Prema njegovim riječima, Rusiji je jasna pozicija Hrvatske kao lojalne članice NATO-a i EU-a.

Partnerske veze

- Kremlj i ne inzistira da s Hrvatskom ima “bratske” odnose kao sa Srbijom, ali želi imati partnerske veze - dodaje Sisojev. Maksim Jusin, komentator vodećeg moskovskog političkog dnevnika Komersant, kaže da je za Rusiju Hrvatska važna zemlja regije upravo kao članica EU-a. - U EU-u postoje izrazito antiruske države - Poljska, baltičke zemlje i Britanija, koja je na odlasku, te nekoliko lobista, poput Mađarske, Italije, Grčke i Cipra. Rusija zna da Hrvatska neće postati “lobist”, niti joj to treba jer je ipak, bez ljutnje ili omalovažavanja, snaga jedne Italije, pa i Grčke u EU-u jača, ali je Moskvi važno da ostane neutralna i ne “sklizne” u antirusku frakciju. Hrvatska se lojalno pridržava sankcija, ali je Kremlju bitno da na njima ne inzistira - kaže Jusin i dodaje da se Hrvatska ne bi trebala bojati ruskih veza sa Srbijom jer, prvo, sama ta zemlja zna do koje granice može i smije ići a da ne ugrozi svoj proklamirani put u EU, a drugo, Rusija zna da na Balkanu ne može igrati značajniju ulogu imajući Hrvatsku u tzv. europskoj antiruskoj koaliciji. Sisojev misli da će Rusija “potegnuti i Agrokor” kao neki argument, ali neće ići tako daleko da Hrvatsku ucjenjuje kako bi ona igrala po njenim pravilima.

Lagodnija pozicija

- Meni se čini da bi Rusiji Agrokor mogao biti poluga slična onoj ili čak manja kakav je NIS u Srbiji - nastavlja Sisojev. Jusin pak smatra da je Moskva svjesna da se s Hrvatskom, kao članicom EU-a i NATO-a, ne može ponašati na isti način kao s Beogradom, pa je Zagreb čak u lagodnijoj poziciji. - I on može postavljati Rusiji uvjete, a ne samo obrnuto. Konačno, zašto i Hrvatska ne bi izvukla korist kao Slovenija i Srbija od odnosa s Rusijom a da ne ugrozi svoju poziciju države EU - zaključuje Jusin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:54