TEŠKE OPTUŽBE

PUTINOVA TEORIJA ZAVJERE 'Imam informaciju da će Amerikanci zakopati kemikalije, napasti Damask i za sve optužiti Asada'

 Carlos Barria / Reuters TV / Pavel Golovkin / Ammar Abdullah / Ford Williams / Reuters / U.S. Navy / Sana

Ako je ikada bilo nade da će se između Vladimira Putina i Donalda Trumpa razviti nekakva ljubav, možda bi se moglo reći da je sve manje mogućnosti za to. Trumpov udar na Siriju prošloga tjedna razjario je Moskvu, a u utorak je Vladimir Putin održao press-konferenciju i iznio niz teški optužbi na račun Amerikanaca. Ustvrdio je da ima informacije da Amerikanci misle napasti Damask i za sve optužiti Asada.

- Imam informaciju da se sprema sličan kemijski napad poput onoga iz pokrajine Idlib. Vjerojatno će gađati predgrađe Damaska, a glavni cilj te akcije je diskreditirati sirijskog predsjednika Asada - rekao je Putin.

Takve obmane, a ne mogu ih drugačije nazvati, planiraju se u ostalim dijelovima Sirije. Da, imamo te informacije iz više izvora. Planiraju negdje zakopati kemikalije i optužiti Asada za napad - rekao je Putin koji je bio u društvu talijanskog predsjednika Sergija Mattarella.

U Moskvi navode da incident uopće nije istražen, a da je Trump ispalio više desetaka raketa na sirijsku zračnu bazu.

- To je bila čista demonstracije sile. Rekao sam talijanskom predsjedniku da me ovi događaju strašno podsjećaju na 2003. kada su Amerikanci napravili invaziju na Irak pod izlikom da se tamo nalazi kemijsko oružje. A svi znamo kako je ta priča završila. Uništena zemlja, eksplozija terorizma, nastanak Islamske države...

Putin za svoje tvrdnje nije iznio dokaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:03