KONTROVERZNI PLAN

RADIKALNI REZOVI U PENTAGONU Najjača vojska svijeta više neće biti u stanju okupirati druge države

 AFP

WASHINGTON - Pentagon se sprema srezati vojsku! Kako bi smanjili troškove proračuna u slijedećoj godini vojska SAD-a biti će manja nego ikad u posljednih 70 godina, od Drugog svjetskog rata.

Ministar obrane Chuck Hagel, naime, planira broj vojnika smanjiti na oko 440 tisuća ljudi, u usporedbi s rekordnih 570.000 neposredno nakon napada 11. rujna. No, nakon dva skupa rata to se moralo promijeniti, te se očekuje da će do kraja ove godine, s povlačenjem iz Afganistana broj ljudi u vojsci biti spušten na 490 tisuća. Sljedeće godine broj bi trebao biti srezan za još oko 50 tisuća.

- Moramo se suočiti s realnošću. Moramo biti pragmatični, ne smijemo bježati od teških odluka. Ministar i vojni čelnici spremni su donijeti te odluke – kazao je za AP glasnogovornik ministarstva, mornarički kontraadmiral John Kirby.

Prema Wall Street Journalu Hagel planira i smanjiti beneficije za stanovanje i druge potrebe, ograničavanje povećanja plaća i povećanje premija na zdravstveno obrazovanje.

Međutim, smanjenje troškova u vojsci vjerojatno će izazvati sukobe u Kongresu s obzirom na to da se zastupnici spremaju za izbore u studenom.

- Morate uvijek biti spremni, ali ne možete imati veliku kopnenu vojsku kad nema velikih ratova – objašnjava izvor iz Pentagona za New York Times, dodajući da će nakon rezanja vojska 'i dalje biti spremna poraziti svakog protivnika, ali će biti premala za dugotrajnu okupaciju stranih teritorija'.

Ukupni obrambeni proračun SAD-a lani je iznosio preko 600 milijardi dolara, što je dramatično više od druga dva najveća vojna proračuna - 112,2 milijarde u Kini ili 68,2 milijarde dolara u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 04:29