AUR U RUMUNJSKOJ

Rapidno mu raste popularnost, mogao bi na vlast, a želi - dijelove Ukrajine: ‘Ovo je bilo naše, nismo zaboravili!‘

Ultranacionalistički AUR mogao bi osvojiti oko 20% podrške birača

Claudiu Tarziu

 Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia/Patricia De Melo Moreira/afp/profimedia

Čelnik stranke Savez za uniju Rumunja (AUR), koja pripada krajnjoj desnici, Claudiu Tarziu želi da Rumunjska pripoji dio Ukrajine, javlja CNN.

"Mi smo, kao i uvijek, na raskrižju i moramo se suočiti s ovim velikim carstvima kako bismo dobili svoj suverenitet i učinili ga cjelovitim. Nećemo biti istinski suvereni dok ne reintegriramo rumunjsku državu unutar njezinih prirodnih granica" rekao je Tarziu.

Rekao je da sve što pripada rumunjskoj naciji treba vratiti u granice jedne države.

"Sjeverna Bukovina se ne može zaboraviti! Južna Besarabija se ne može zaboraviti! Hertsa, Transilvanija, sve što je nekad bilo u posjedu rumunjske nacije mora se vratiti u granice jedne države" rekao je čelnik AUR-a.

Tarziuove izjave mogu predstavljati veliku opasnost za status Rumunjske kao članice NATO-a i kao članice Europske unije. Eventualna aneksija dijelova Ukrajine značila bi kršenje niza međunarodnih ugovora i načela, što bi podrazumijevalo međunarodne sankcije te diplomatsku izolaciju.

Nedavno istraživanje pokazalo je da aktualna rumunjska vlada, koju čine lijevi socijaldemokrati (PSD) i liberali desnog centra (PNL), neće u uspjeti formirati većinu nakon izbora.

Rumunjskoj stranci AUR rapidno raste popularnost i mogla bi se naći u vladajućoj koaliciji nakon parlamentarnih izbora ove godine.

Prema sadašnjim anketama, ultranacionalistički AUR, mogao bi osvojiti oko 20% podrške birača, više od spomenute liberalne opcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39