RAT RIBIČA

RASISTIČKO UPOZORENJE NA POPULARNOM RIBNJAKU 'Zabranjeno pecanje za ribiče iz istočne Europe!'

 
 Facebook

Vlasnik izletišta i ribnjaka Field Farm Fisheries u Oxfordshireu suočen je s tužbom zbog znaka koji je postavio uz jezero i kojim zabranjuje pecanje svim žiteljima istočne Europe, piše Independent.

Točnije, na velikom znaku je pisalo: 'Zabranjeno za ribiče iz Poljske i istočnog bloka, djecu i pse.'

Nakon što je odbio maknuti uvredljivi znak, policiji ga je prijavio Rado Papiewski, ribolovac porijeklom iz Poljske.

Papiewski je rekao da vlasnik ribnjaka nije udostojao niti odgovoriti na pismo koje mu je uputila Komisija za jednakost i ljudska prava (EHRC) tražeći od njega da ukloni sporni znak.

Facebook
Rado Papiewski

Inače, Papiewski radi za ribičku organizaciju 'Angling Trust', koja je financijski podržala njegovu borbu donirajući mu 2 tisuće funti za tužbu. Ljutiti ribič se nada da će uspjeti prikupiti još novca jer bi čitava pravna bitka mogla koštati i do 11 tisuća funti.

Papiewski je zato pokrenuo i crowdfunding kampanju kojom namjerava namaknuti sredstva. Dosad je svoje donacije uplatilo već tristotinjak ljudi i prikupljeno je gotovo 6.300 funti.

Na crowdfunding stranici Papiewski objašnjava: 'Nedavno sam naletio na vrlo uznemirujuć znak koji brani pecanje Poljacima i žiteljima istočnog bloka. Taj je znak istaknut na privatnom ribnjaku i vrlo je naljutio kako mene, tako i ostale ribiče. Ovaj znak je primjer očite diskriminacije prema ljudima iz istočne Europe i mora biti uklonjen.'

Facebook

Papiewski kaže kako je pokušao razgovarati s vlasnikom ribogojilišta, Billyjem Evansom, inače bivšim članom konzervativne stranke, i nagovoriti ga da makne znak, no bez uspjeha. Ovaj mu je pak objasnio kako je postavio znak jer je želio spriječiti migrante da ovdje pecaju jer smatra da oni ne poštuju pravila i kradu ulovljenu ribu.

Papiewski inače vodi projekt imena 'Izgradimo mostove' kojem je cilj povezati engleske ribiče s onima iz drugih dijelova svijeta. Priznaje da postoje određene nesuglasice jer ribiči iz istočnog bloka imaju običaj zadržati ribu koju ulove, dok ju Britanci vraćaju u jezero.

Odvjetnici koji su preuzeli slučaj kažu kako znak predstavlja kršenje Zakona o jednakosti iz 2010. kojim se zabranjuje diskriminacija zbog rase i nacionalnosti.

I Papiewski i Evans uvjereni su da je njihov stav ispravan i odlučni su u ovoj bizarnoj priči ići do kraja.

'Ako me želite nazvati rasistom zato što pokušavam spriječiti krađu na mojem vlastitom posjedu, slobodno to učinite! Znam da sam u pravu!', rekao je ljutiti Evans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:21