‘ZNAMO ŠTO RADE!‘

Razotkrile ih satelitske snimke: Kina skriva ruski brod sa smrtonosnim teretom!

Ruski brod usidren je u brodogradilištu u istočnoj provinciji Zhejiang od veljače

Brod Angara

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Kina osigurava vez za ruski teretni brod koji je pod sankcijama SAD-a i koji je umiješan u sjevernokorejski transfer oružja Rusiji, sudeći prema satelitskim snimkama. Britanski think tank Royal United Services Institute (RUSI) tvrdi je da je ruski brod Angara, koji od kolovoza prošle godine prevozi tisuće kontejnera za koje se vjeruje da sadrže sjevernokorejsko streljivo u ruske luke, usidren u kineskom brodogradilištu u istočnoj provinciji Zhejiang od veljače.

Prisutnost tog broda u kineskoj luci odražava izazove s kojima se suočavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici dok pokušavaju suzbiti vojnu i gospodarsku potporu Rusiji. Budući da je Ukrajina pod novim ruskim snažnim napadima i napredovanjima te se već mjesecima bori s manjkom streljiva, američki dužnosnici sve oštrije upozoravaju na pomoć Kine u obnovi ruske vojske nakon ranih neuspjeha u ratu u Ukrajini.

Očekuje se da će ta podrška biti na vrhu dnevnog reda ovog tjedna kada američki državni tajnik Antony Blinken posjeti Peking.

Kurt Campbell, drugorangirani diplomat State Departmenta, rekao je ovog mjeseca da Washington neće "stajati po strani" ako Peking poveća svoju potporu Moskvi. Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da u Washingtonu svjesni "vjerodostojnih izvješća otvorenih izvora" da je Angara trenutačno usidrena u kineskoj luci te da JE pokrenuto to pitanje s kineskim vlastima, prenosi The Telegraph.

"Pozivamo sve države članice da ispune svoje obveze prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2397", rekao je dužnosnik, referirajući se na rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se ograničava trgovina sa Sjevernom Korejom i zahtjeva od država članica UN-a da ponište registraciju svih plovila uključenih u nezakonite aktivnosti.

"Kada se tajnik Blinken sastane sa svojim kolegama iz NR Kine ovaj tjedan, on će se osvrnuti i spomenuti niz pitanja koja izazivaju zabrinutost, uključujući rat Rusije protiv Ukrajine i veze Rusije i DNRK-a (Sjeverne Koreje)", rekao je glasnogovornik, nazivajući te zemlje njihovim punim imenom.

Satelitske snimke koje je RUSI dobio posljednjih mjeseci od kompanija, uključujući tvrtku koja se bavi snimanjem Zemlje Planet Labs PBC sa sjedištem u San Franciscu, pokazuju da je Angara usidrena u brodogradilištu Zhoushan Xinya u Zhejiangu, koje na svojoj internetskoj stranici navodi da je najveća kineska privatna tvrtka za popravak brodova.

Brod je identificiran svojim jedinstvenim automatskim identifikacijskim sustavom (AIS) transponderom koji je bio nakratko uključen, vjerojatno iz sigurnosnih razloga, dok je plovio prometnom dionicom Korejskog tjesnaca na putu za Kinu.

RUSI je izvijestio da je prije dolaska u Kinu 9. veljače, naizgled radi popravka ili održavanja, Angara u siječnju bila usidrena u sjevernokorejskim i ruskim lukama s isključenim transponderom. Brod je ponovno prestao emitirati signal nedugo nakon dolaska u Kinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:46