POLITIČKA KORUPCIJA

RAZOTKRIVEN TAJNI LUKSUZNI ŽIVOT Bili su moćan politički par, no sada će odslužiti godine u zatvoru...

Guverner Virginije osuđen je da je uzeo stotine poklona za promociju opasnog preparata
 AFP

Kad je proglašen krivim po 11 točaka optužnice za urotu, mito i iznudu, Bob McDonnell pokrio je lice rukama i spustio glavu na stol. Njegova supruga Maureen, koja je proglašena krivom po osam točaka optužnice, zurila je ravno ispred sebe. S klupe za gledatelje, gdje su presudu roditeljima čekala njihova odrasla djeca, začuli su se jecaji.

Suđenje Bobu McDonnellu, bivšem guverneru savezne države Virginije, nije samo pokopalo političku karijeru dotad velike republikanske zvijezde i čovjeka koji je bio u konkurenciji za potpredsjedničkog partnera Mittu Romneyju 2012. godine.

Šestotjedno suđenje pretvorilo se u pravu tabloidnu poslasticu jer su McDonnellovi obranu temeljili na tvrdnji da je urota u svrhu korištenja guvernerskog ureda za novčane dobitke bila nemoguća jer su bili u strašno lošim odnosima. Par se međusobno toliko blatio da su tužitelji u završnoj riječi izjavili kako se guverner pokušava izvući “bacajući vlastitu ženu u kontejner”.

Istraga protiv guvernera Boba McDonnella počela je nakon optužbe da je od Jonnieja Williamsa starijeg, direktora kompanije za vitaminske dodatke prehrani Star Scientific, primio skupocjeni sat Rolex, Armanijeva odjela i druge luksuzne darove. Zauzvrat mu je nudio političke usluge, točnije upoznavao ga je s političarima i pozivao na službene domjenke u svoju rezidenciju. Prema optužnici, McDonnellovi su od šefa Star Scientifica dobili najmanje 177.000 dolara u gotovini i poklonima.

Bivši guverner Virginije izjavio je da za Williamsa nije napravio ništa što ne bi za bilo kojeg virginijskog poduzetnika. Maureen McDonnell nije dala iskaz pred sudom, no njeni su odvjetnici ustvrdili da je promovirala Williamsove proizvode jer je njima bila iskreno zadovoljna. Njena kći je svjedočila da je “depresivna i povremeno je imala emocionalne ispade”.

Paru koji je u javnosti održavao imidž savršene, tradicionalne obitelji s petero djece prijeti do 20 godina zatvora. Na suđenju su se nemilice gazili kako bi dokazali da nije bilo riječi o korupciji, nego o “možda malo neobičnom” prijateljstvu. No, porota im nije povjerovala.

Bob McDonnell, koji je Maureen na dan svoje inauguracije prenio preko praga guvernerske rezidencije, suprugu je, među ostalim, opisao kao “luđakinju” čije ga je konstantno deranje “iscrpilo na mentalnoj i duhovnoj razini”. Ispričao je da je bila toliko “hladna” da nije odgovorila ni na e-mail u kojem ju je molio da spase brak.

Prema riječima odvjetnika bivšega guvernera, Maureen se stalno ljutila jer “nemaju dovoljno novca”, jer njezin suprug “s njom ne provodi više vremena” i “mrzila ga je jer nije dostupan”. Navodno je došlo do potpunog kolapsa komunikacije između para, i to je uništilo njihov brak.

Prema tvrdnjama odvjetnika Maureen McDonnell, pak, ona se zbog lošeg braka okrenula biznismenu Williamsu koji joj je, za razliku od Boba, poklanjao pažnju. “Maureen je obožavala Jonnieja Williamsa. Izmijenili su sveukupno 1200 poruka i telefonskih poziva.

U njemu je našla emocionalnu utjehu, i to je bio način na koji je prkosila mužu”, ustvrdio je njezin odvjetnik. Prema njegovim riječima, Williams je Maureen poslužio da pobjegne od svog supruga. “Možda je njena opsjednutost Williamsom bila malo čudna, ali to nije zločin”, izjavio je njen odvjetnik.

A Williamsovi znakovi pažnje uključivali su skupu dizajnersku odjeću i torbice, posuđivanje svog Ferrarija te 15.000 dolara za svadbeni poklon njihovoj kćeri.

Bivši guverner tvrdio je da je Williams bio prijatelj kojim je Maureen bila opčinjena. Međutim, priznao je da je njegovim sinovima i njemu plaćao 300 dolara vrijedne partije golfa i da mu je posuđivao novac. Dugove mu, inzistirao je ipak, nikad nije vraćao koristeći svoj ured.

Na suđenju je ključno bilo svjedočenje samog Williamsa za kojega su McDonnellovi tvrdili da je “vješt trgovac” koji ih je prevario i “sada pokušava prevariti sud”. No, tužitelji su sudu podastrli dokaze iz kojih je vidljivo da su McDonnellovi Williamsa koristili poput bankomata.

Primjerice, u svibnju 2012. McDonnell je Williamsu ostavio poruku na glasovnoj pošti da ga treba zbog još jednog zajma. Williams mu je za minutu odgovorio: “Nema problema”. Tužitelji su također ustvrdili da je Williams ponudio Maureen da joj kupi haljinu Oscara de la Rente za suprugovu inauguraciju 2010. godine. Porota je dobila na uvid mail u kojemu se prva dama Virginije žali suprugovim pomoćnicima da su “u dugovima do grla” i da će ih “troškovi za inauguraciju pokopati”.

Prijedlog da joj haljinu plati Williams odbijen je, no Maureen je Williamsu poručila “drugi put”. I zaista, godinu dana kasnije Williams je Maureen poveo u New York na šoping-turu na kojoj je guvernerova supruga manijakalno punila kofere. Za odjeću Oscara de la Rente potrošila je 11.000 dolara, u dućanu Louis Vuitton ostavila je 5600 dolara te oko 2600 dolara u Bergdorf Goodmanu.

U srpnju 2011. McDonnellovi su otišli na godišnji odmor u Williamsovu vilu za odmor na jezeru Smith Mountain.

Prije dolaska Maureen je nazvala Williamsa kako bi ga pitali hoće li tamo biti i njegov Ferrari koji bi mogao voziti njezin suprug. Poslao je radnika da im odveze automobil, a Maureen mu je poslije poslala fotografiju na kojoj je par u automobilu.

U kolovozu 2011. Maureen je Williamsa tražila da njezinu suprugu kupi Rolex na kojemu je trebalo biti ugravirano “71. guverner Virginije”. Williams je to i učinio, a Maureen je sat poklonila Bobu za Božić.

U svibnju 2011. Maureen je od Williamsa zatražila pozajmicu od 50.000 dolara, govoreći mu da njezin suprug može pomoći njegovoj kompaniji te tražeći da im pomogne riješiti financijske probleme. Pritom ga je izvijestila da im pozajmica treba zbog kćerine svadbe. Williams joj je ispisao ček, a dodao je i jedan na 15.000 dolara na kojem je napisao “za svadbeni poklon”.

Kako se pokazalo na sudu, McDonnell je samo nekoliko minuta nakon razgovora o pozajmici suradniku poslao mail da dođe na sastanak o vitaminskim tabletama Williamsove kompanije. McDonnellovi su u to vrijeme bili u velikim dugovima jer su napravili nekoliko loših poteza pri kupnji nekretnina. No, McDonnell je tvrdio kako nije znao da će njegova supruga od Williamsa tražiti pozajmicu.

Iako je to poslije doznao, ustvrdio je kako je bio previše izmučen njihovim svađama da bi zahtijevao da Williamsu vrati novac. “Jednostavno sam izbjegavao svađe sa suprugom”, izjavio je na sudu i ispričao se za pozajmice koje je sam tražio godinu dana kasnije. No, inzistirao je da nije “prodao svoj ured”. “Nismo donosili odluke na temelju novca”, odbrusio je u odgovoru tužitelju. Kako prenose američki mediji, McDonnell će se žaliti sudu na osuđujuću presudu. Samo nekoliko dana prije izricanja na sud je stizao uz kratke komentare o “povjerenju u Gospoda” i uvjerenosti u dobru prosudbu američkog pravosudnog sustava. Činilo se kao da je iskreno optimističan u pogledu oslobađajuće presude.

Porota je tri dana vijećala o tome je li McDonnell primio poklone i tražio pozajmice kao mito. Naime, virginijski etički kodeks ne zabranjuje nedokumentirane zajmove (koji su bili u vrijednosti od 120.000 dolara) ili poklone poput ručno izrađene torbe za golf za guvernera ili Louis Vuitton cipela za prvu damu. Slučaj korumpiranog guvernera zaljuljao je političku elitu Virginije koja se često dičila “virginijskim načinom”, odnosno činjenicom da dotad nitko na visokom položaju nije optužen za korupciju. “U ovom trenutku u javnosti je strašno poljuljano povjerenje u sve političare. Ovo je tragedija za obitelj McDonnell, ali i za cijelu Virginiju”, izjavio je bivši virginijski kongresmen Thomas M. Davis koji je i McDonnellov prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:10