TALAČKA KRIZA

REPORTERKA JUTARNJEG U KAIRU Teroristi bi mogli produžiti rok za 48 sati, egipatske vlasti pokušavaju spasiti Salopeka otkupninom?

 CROPIX

NOVO 00:20 - Prema posljednjim informacijama koje je dobio HRT , Tomislav Salopek nalazi se u Libiji, na teritoriju koji je pod kontrolom islamista.

Vladi bliske novine pišu kako egipatska vlada neće udovoljiti zahtjevu i pustiti osuđenike, ali bi se za Salopeka mogla ponuditi otkupnina, a novac će dati Egipat ili Hrvatska.

Njemačka je agencija prije citirala izvor egipatske vlade da ne znaju o kojim je zatočenim ženama riječ, ali sada se pretpostavlja da su to aktivistice Muslimanskog bratstva.

Ponudom otkupnine vlasti možda i kupuju vrijeme, dok traže Salopeka i otmičare u pustinji na graničnom prostoru Egipta i Libije.

--------------------------------------

19.28 - Stručnjaci za islamističke skupine su u analizi za egipatski portal 'Sedam dana' ocijenili da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva.

Prvi je otvoriti krizu između Egipta i inozemstva, a drugi pokvariti svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueskog kanala u četvrtak, 6. kolovoza, što je projekt kojim egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi želi Egipat učiniti gospodarskom silom i učvrstiti vlast i svoju karizmu.

To je proces izveden "kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta", kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupine.

Dodaje da novi Sueski kanal "ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vodstvom".

Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač.

"Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali", navodi portal.

Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva", piše portal.

Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s "Daashom" (što je drugi naziv za Islamsku državu).

"Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade".

Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, također drži da je skupina otmicu 'uskladila' s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom organizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom.

--------------------------------------

17:37 - Navodno je pronađen i automobil u kojem je Salopek bio otet!

--------------------------------------

16:55 - Egipatski mediji objavili su da postoje pretpostvake da bi teroristi mogli produžiti rok za udovoljavanjem njihovim zahtjevima za 48 sati, a razlog takvom raspletu je odluka egipatskog ministarstva da će ipak razmotriti ponudu terorističke grupe. Dobra vijest je i da je sat koji je na jednom foruma IS-a odbrojavao do kraja ultimatuma - uklonjen.

--------------------------------------

16:20 - Egipatska ambasada u Zagrebu je za Jutarnji list potvrdila kako su od prvog trenutka kad se saznalo za otmicu hrvatskog državljana Tomislava Salopeka u stalnom kontatku kako s hrvatskim vlastima tako i s državnim tijelima u Egiptu zaduženima za sigurnost.

- Jednako vam tako želim reći kako mi njega smatramo i egipatskim državljanom te da smo pokrenuli sve potrebne korake kako bismo ga locirali i živog i zdravog vratili u Hrvatsku. I duboko vjerujem da će biti tako. I da cijeli slučaj ni na koji način neće utjecati na hrvatsko egipatske odnose koji su izvanredni.

--------------------------------------

NOVO 15:45 - Egipatske vlasti "ubrzano rade" na lociranju hrvatskog taoca Tomislava Salopeka kojeg je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države (IS) i prijeti mu pogubljenjem, objavilo je u petak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Informacija je objavljena dok raste zabrinutost za sudbinu Tomislava Salopeka, zaposlenika francuske tvrtke, s istekom ultimatuma te radikalne sunitske skupine koja je u srijedu zaprijetila da će ga pogubiti za 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora.

"Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen", izvijestilo je egipatsko ministarstvo nakon susreta hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić s kolegom Samehom Šukrijem u Kairu a prenosi France presse.

Njemačka agencija dpa piše da je neimenovani izvor iz egipatske policije kazao: "Ne znamo ništa o zatočenicama u egipatskim zatvorima koje spominje" Islamska država. "Intenziviramo napore kako bi pronašli počinitelje i spasili žrtvu", dodao je izvor.

Egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka, prenosi dpa. ( hina)

--------------------------------------

15:22 - Neslužbeno doznajemo kako je locirana IP adresa s koje je uploadan video obraćanja Tomislava Salopeka javnosti. ISIL-ovo računalo u trenutku slanja snimke na servere nalazilo se u Libiji.

--------------------------------------

14:45 - Hrvatska vlada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dalje čine sve kako bi pomogli otetom hrvatskom državljaninu a njegova obitelj apelirala je na otmičare da ga puste na slobodu.

U Kairu se nalazi šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić zajedno sa Salopekovom suprugom Natašom. Iz MVEP-a najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

--------------------------------------

14:22 - Uspavano, vrelo egipatsko prijepodne iznenadilo nas je zavjetom šutnje. O otetom Hrvatu Tomislavu Salopeku malo tko je htio razgovarati. Kada smo kontaktiralii tvrtku za koju je Salopek radio, GCC, uputili su nas na dva telefonska broja, no kad smo ih birali otpor prema razgovoru o toj temi postao je još evidentniji.

- Ne možemo vam ništa reći. Žao mi je, ne mogu reći ništa više od stvari koje su objavljene u medijima dosad - objašnjeno nam je u žurbi i evidentnoj želji da se razgovor čim prije završi. U međuvremenu, egipatsko online izdanje Al-Ahrama na engelskom prenosi apel Salopekovog oca koji je uputio otmičarima, moleći ih da ga puste. Kada smo ih kontaktirali, tražeći razgovor s nekim od njihovih novinara ili urednika, nisu nam izašli u susret, - Ne pratimo više priču jer nema nikakvih vijesti - glasio je zbunjujuć odgovor, suprotan s onime što stoji na njihovom portalu.

--------------------------------------

12:42 - Četiri egipatske sigurnosne službe intenzivno rade na rješavanju slučaja otetog inženjera hrvatske nacionalnosti, Tomislava Salopeka, javlja egipatski dnevnik 'al Masry al Youm' pozivajući se na obavještajne izvore. Cijelu operaciju, tvrdi se, osobno vodi egipatski ministar unutarnjih poslova Magdy Abdel Ghafar. Salopek se navodno, tvrde sigurnosni izvori, nalazi u pustinji na granici s Libijom.

--------------------------------------

11:24 - KAIRO - Egipat je jučer bio potpuno imun na potresnu dramu koju Hrvatska proživljava posljednjih nešto više od 24 sata.

Naime, istodobno dok su predstavnici hrvatske diplomacije krenuli u pokušaj spašavanja Tomislava Salopeka, Hrvata kojeg su militanti Sinajske provincije, povezani s tzv. Islamskom državom, oteli ucijenivši njegov život brutalnim ultimatumom, Egipat – zemlja na čijoj je ulici otet na svoj posljednji radni dan za francusku kompaniju CGG – slavila je otvorenje Sueskog kanala.

Prizor sa sinoćnjeg slavlja u Kairu

Tragovi masovnog slavlja koje je upriličeno u četvrtak diljem cijelog Egipta, bili su dobrano vidljivi i u samom Kairu, i to u kasnim noćnim satima na njegovom svjetski poznatom trgu Tahrir, poprištu revolucije kojom je na na valu Arapskog proljeća 2011. svrgnut Hosni Mubarak.

Tim trgom su se i jučer ponovno vijorile egipatske zastave, a iako je glavno slavlje prošlo, na njemu su oko četiri sata ujutro, i dalje plesale i zastavama mahale stotine ljudi, među ostalim obitelji s djecom, ponekad tek malim bebama koje su unatoč zaglušujućoj buci automobilskih truba i policijskih sirena nekako uspijevale zaspati u naručju svojih majki.

Uzbuđenje je bilo opipljivo, osmjesi na licima okupljenih Egipćana, od kojih su se mnogi vozili u automobilima sjedeći na prozorima i mašući, dok su se dječaci gađali ostacima hrane, provlačeći se između automobila, međusobno se zadirkujući. U prometnoj gužvi – a sve pod budnim okom policije i blindiranih vozila – na slavlju se pojavila čak i jedna svadbena povorka, na čelu s mladenkom u raskošnoj bijeloj krinolini. I na njenom je licu bio smiješak, kao uostalom i na onima koje smo danas ujutro zatekli na još uvijek uspavanim kairskim ulicama. Većina obrta i dalje je zatvorena, ulice prepune smeća. Oni koji su se probudili, o Suezu pričaju s ponosom.

Stotine Egipćana veselilo se na Tahriru

– Nije bilo slavlje samo na Tahriru. Jučer je slavio cijeli Egipat – pričaju nam uzbuđeno.

– Znate li predsjednika Sisija? E, kako on kaže, Suez je egipatski poklon cijelom svijetu – govore sa ponosnim smiješkom. ista tema provlači se i svim novinama, koje se prodaju na prašnjavom, radovima razrovanim ploćnima ulica oko Tahrira.

Usporedno, dok se Egipat i Kairo oporavljaju od slavlja, Hrvatska je i dalje u mučnoj neizvjesnosti. Sudbina Tomislava Salopeka nije poznata, a oni koji ga pokušavaju izbaviti – zbog osjetljivosti i ozbiljnosti situacije – suzdržavaju se od komentara. Svima zasad preostaje samo nada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:44