GUBI POTPORU

REPUBLIKANCI DIGLI RUKE OD TRUMPA! 'Utrka za Bijelu kuću je izgubljena, moramo se izboriti da ne izgubimo većinu u Kongresu'

Paul Ryan i Donald Trump
 Mike Seager / Saul Loeb / Reuters

Čelnik američkog Kongresa, republikanac Paul Ryan rekao je u ponedjeljak svojim stranačkim kolegama da neće braniti Donalda Trumpa u njegovoj kampanji, već će se na predstojećim izborima koncentrirati na zadržavanje republikanske većine u Kongresu.

- Ryan će sljedeći mjesec biti fokusiran isključivo na očuvanje naše većine u Kongresu - rekla je njegova glasnogovornica za NBC.

Ryan je kolegama iz Kongresa navodno poručio kako smatra da je utrka za Bijelu kuću izgubljena i da republikancima sada preostaje osigurati da Hillary Clinton nema "bjanko" potporu iz Kongresa za vrijeme svojeg mandata.

Ova odluka najviše pozicioniranog republikanca u zakonodavnoj vlasti SAD-a bila je očekivana nakon što su u javnost procurile vulgarne Trumpove izjave iz 2005. godine u kojima se otvoreno hvalio seksualnim napadima na žene.

Netom nakon objave, te Trumpove neuvjerljive isprike, brojni su republikanci rekli da neće poduprijeti kandidata svoje stranke, među njima i dugogodišnji senator i ratni veteran i zarobljenik iz Vijetnama, John McCain.

Između ostalog, Ryan je još jučer povukao poziv Trumpu da mu se pridruži u Wisconsinu na stranačkom predizbornom skupu.

Clinton s uvjerljivim vodstvom u anketama

U anketi NBC-a i Wall Street Journala, koja je provedena nakon objavljivanja kompromitirajućih snimki Donalda Trumpa, a prije održavanja debate u St. Louisu, demokratska kandidatkinja Hillary Clinton ima veliku prednost pred republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom, od čak 7 posto među osobama koje su rekle da će vjerojatno glasati na izborima. Clinton prema toj anketi uživa potporu od 45 posto birača, dok Trump uživa potporu od 38 posto birača.

U prosjeku svih anketa koje se provode na nacionalnoj razini, a koji računa New York Times, Clinton vodi s 45 posto potpore naprema 40 posto Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:23