KULTURNE PROMJENE

Revolucija dospjela i do medija: Spikerica u hidžabu po prvi puta od osnutka egipatske državne TV

Za vrijeme bivšeg predsjednika Mubaraka spikerice nisu smjele pokrivati kosu, a žene koje su inzistirale na hidžabu zapošljavane su iza kamera
 YouTube

Po prvi puta otkad je počela s radom 1960., na egipatskoj državnoj televiziji pred kamerama se pojavila spikerica u hidžabu . Za vrijeme režima bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka prakticirana je neslužbena zabrana pokrivanja kose za spikerice pa su žene koje su inzistirale na hidžabu zapošljavane iza kamera.

No sadašnja vlada na čelu s Muslimanskim bratstvom uvela je nova pravila, argumentirajući ih činjenicom da gotovo 70 posto Egipćanki nosi hidžab. Fatima Nabil za svoj je pionirski korak u podnevnom dnevniku u nedjelju odabrala hidžab krem boje, a za strane medije je izjavila da je "revolucija napokon dospjela i do državne televizije".

Novi ministar informiranja Salah Abdel-Makšud, član Bratstva, komentirao je kako se mnoge žene na drugim arapskim i međunarodnim televizijama pojavljuju pokrivene kose, a predviđa da će se za Nabil u Egiptu uskoro povesti i druge spikerice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:14