VELIKO SRCE

Riječanin odlazi na Haiti 'proizvoditi' pitku vodu

 AFP

RIJEKA – Na potresom razoreni Haiti sprema se i Riječanin Aljoša Ladašić koji će u timu austrijskog Crvenog križa „proizvoditi“ pitku vodu. Ovaj 37-godišnjak živi od izrade pečata i graviranja, no čini se da mu je prava strast pomaganje drugima.

Već je deset godina u Crvenom križu, a posljednje tri prolazi obuke i seminare kako bi postao dio „specijalne“ jedinice, Emergency response unit. ERU timovi obučeni su za djelovanje u humanitarnim katastrofama diljem svijeta, sastoje se od specijalista za pročišćavanje vode, stručnjaka za izradu skloništa, prvu pomoć ili pak traženje i spašavanje, a Aljoši će odlazak na Haiti biti prvi izlazak na „teren“.

Naime, do sada je sudjelovao samo u vježbama u našoj zemlji, ali i u Grčkoj te Austriji, a na Haitiju će imat priliku stečeno znanje primijeniti u praksi.

- Nije me strah, no činjenica je da je takvo što teže podnijeti psihički nego fizički. Ipak, vjerujem da sam spreman. Procjene su da će Haitiju trebati ovakve vrste pomoći od šest mjeseci pa čak do dvije godine tako da vremena za moj odlazak ima – govori Ladašić koji je u bilo kojem trenutku voljan otići u svaki kutak svijeta, ako je tamošnjem stanovništvu potrebna pomoć. Naime, nakon završene obuke postao je dio tima i ušao u „sustav“.

- Naravno, mogu i odbiti odlazak, no za Haiti sam spreman – objašnjava nam te dodaje kako je i njegov devetogodišnji sin prihvatio očev odlazak, jedini je uvjet da mu tata s puta donese Lego kockice. Inače, za ovakve je akcije trenutno osposobljeno 20 ljudi, a cilj je da ih u svakoj županiji bude po 20.

Aljoša Ladašić obučen je za rad s postrojenjem koje pročišćava vodu. Radi se isključivo sa slatkom vodom iz, primjerice, jezera ili rijeka, koje se kemijski tretira, a potom i analizira kako bi bila potpuno ispravna. Može pročistiti količinu pitke vode da se zadovolje potrebe čak 15 tisuća ljudi na dan, a računa se da čovjek dnevno treba tri do pet litara vode samo za piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:24