RODNA NEUTRALNOST

RODNA NEUTRALNOST Britanske škole podržavaju transrodnu djecu, ali žmire na maltretiranje feminiziranih dječaka

'Učenici imaju dovoljno samopouzdanja da govore o tome što bi htjeli raditi, primjerice, dječacima nije problem reći vole li više navijanje ili nogomet'

Inspekcije u britanskim školama pokazale su da već postoje škole u kojima učitelji podržavaju učenike koji se vole oblačiti kao suprotni spol i u kojima ih zbog toga ne osuđuju ni učitelji ni drugi učenici.

Priču donose desne britanske novine, Daily Mail i Daily Telegraph, doduše pod šokantnim naslovima da je nacionalna agencija za obrazovanje Ofsted pohvalila škole za djecu od četiri do sedam godina “jer dopuštaju transrodnim učenicima da se izraze” i da “djecu od samo četiri godine označavaju kao transrodnu samo zato što se žele oblačiti kao suprotni spol”. Ipak, potom kao jednako zabrinjavajuće navode to da učitelji često zanemaruju bullying u školama, uključujući i, primjerice, vrijeđanje feminiziranih dječaka.

Izvještaj pokazuje da učitelji “ohrabruju djecu da se izraze i dopuštaju im da se oblače kao suprotni spol bez osuđivanja”, a Ofsted kao dobru praksu ističe primjer škole koja priznaje “da dječak može preferirati da bude poznat kao djevojčica i da ima žensko ime, a jednako tako, djevojčica može imati žensko ime, ali se želi oblačiti i biti dječak”. Izvještaj hvali osnovne škole u kojima se “transrodni učenici shvaćaju ozbiljno” i koji stvaraju “rodno neutralan” okoliš, a ističe jednu neimenovanu školu u kojoj se djeca ohrabruju da se ponašaju na “rodno nespecifičan način”, pa se dječaci smiju odijevati u tradicionalno žensku odjeću i nositi vrpce u kosi.

- Jedan dječak ponekad cijeli dan nosi haljinicu za balet a da drugi učenici to uopće ne komentiraju. Učenici imaju dovoljno samopouzdanja da govore o tome što bi htjeli raditi, primjerice, dječacima nije problem reći vole li više navijanje ili nogomet. Školski zbor i klub za šivanje uključuju dosta dječaka, a nogomet uglavnom igraju djevojčice, stoji u izvješću.

Daily Mail donosi i priču o petogodišnjem Zacku, koji već godinu dana živi kao djevojčica, nakon što je postao opsjednut crtićima o Dori. Liječnici su roditeljima rekli da Zack “ima muško tijelo i ženski mozak”, pa je škola zbog njega, uz ostalo, promijenila zahode u “rodno neutralne”. Djeca, tvrde u školi, na to nisu ni trepnula, a zahvaljujući objašnjenjima učitelja, Zacka nisu ni zadirkivala. Zack je ipak ekstremni primjer - Daily Mail navodi kako većina djece tu fazu preraste kada dođu u pubertet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:10