ONLINE BOJIŠTE

RUŠE WEB STRANICE, OTKRIVAJU DRŽAVNE TAJNE I PRIJETE Hakeri iz Anonymousa objavili cyber rat Pakistanu

 AFP PHOTO/ Aamir QURESHI

Nakon što su tri prosvjednika ubijena, a više od 480 ih je ranjeno u sukobima s policijom prošlog vikenda u Pakistanu, hakerska skupina Anonymous objavila je cyber rat pakistanskoj vladi.

Online ofenziva anonimnih hakera, prozvana 'Operacijom Pakistan', srušila je brojne web stranice državnih institucija te azijske države, a u nedjelju su objavili i zapise o 23.000 bankovna računa koja imaju veze s pakistanskom vladom.

Jedan od hakera dao je izjavu za Daily Dot u kojoj ističe: 'Ne želimo gledati kako ljudi proživljavaju takvu represiju. Svi imaju pravo na protest'. Hakeri podržavaju pakistansku opoziciju, predvođenu strankom PTI, iako tvrde kako djeluju neovisno te da su, ustvari, anarhisti.

'Prestat ćemo tek kad dobijemo garancije prestanka ugnjetavanja prosvjednika', odlučni su hakeri.

Objavljen je i video na YouTubeu u kojem Anonymous upozoravaju pakistanskog premijer Nawaza Sharifa da odstupi zbog svoje sigurnosti, kao i sigurnosti svoje obitelji. 'Katalogiziramo počinjene zločine i odmah ćemo početi pomagati miroljubivim prosvjednicima u Pakistanu, sa svim sredstvima koje imamo na raspolaganju', objavili su Anonymous.

Tisuće prosvjednika nalaze se već dva tjedna na ulicama Islamabada, tražeći da premijer Sharif odstupi s dužnosti. Prosvjednike predvodi slavni igrač kriketa i predsjednik PTI-ja Imran Khan. Premijera optužuju da je namjestio izbore održane početkom svibnja i traže njegovu bezuvjetnu ostavku.

Među više od 480 ozlijeđenih osoba za vrijeme prosvjeda prošlog vikenda, nalazi se i 78 policajaca. Neki demonstranti koriste prosvjede kako bi izazvali nerede, dok Khan poziva na miroljubivost tvrdeći kako će nasilje potkopati cilj prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:13