STALNA SJENA

RUSI NIJEMCIMA U SIRIJI ODLUČILI POKAZATI TKO JE GAZDA NEBA Nijedan avion Luftwaffea ne leti bez pratnje ruskog lovca!

A German air force Tornado jet approaches to land at an airbase in Incirlik, Turkey, December 10, 2015. The first the German air force Tornado reconnaissance jets will take off for Turkey's Incirlik air base on Thursday, to support the military campaign against Islamic State. REUTERS/Umit Bektas - RTX1Y3GD
 © Umit Bektas / Reuters

Njemački vojni avioni na misiji u Siriji imaju "stalnu pratnju" ruskih lovaca, rekao je jedan od zapovjednika Njemačkih zračnih snaga, a prenosi britanski Telegraph .

General Luftwaffea Joachim Wundrak smatra da se tu radi "primarno o političkoj poruci". Iako ruski lovci slijede njemačke zrakoplove, ne miješaju se u njihove misije ni na koji način, niti ih nišane, rekao je.

Njemački zrakoplovi, konkretno šest modela Panavia Tornado, ne sudjeluju u borbenim misijama u Siriji, već obavljaju izvidničke letove kako bi pomogli svojim saveznicima (Amerikancima, Francuzima i Britancima) da lakše lociraju mete koje gađaju.

- Ti "susreti" su bili odrađeni profesionalno. Nije bilo incidenata. Žele pokazati svoj stav da su oni tamo došli na poziv legitimne sirijske vlade, za razliku od međunarodne koalicije protiv ISIS-a - smatra general Wundrak.

U sirijskom zračnom prostoru trenutno je aktivno više od stotinu borbenih zrakoplova, uz nepoznati broj dronova. K tome treba pridodati i nedavnu aktivnost zračnih snaga Asadova režima, koje su Rusi opskrbili novim avionima, kaže Wundrak.

- Kako bi se izbjegao rizik sudara, SAD i Rusija imaju otvorenu liniju komunikacije te jedni druge rutinski izvještavaju o svojim misijama - rekao je general u regionalnoj bazi Zračnih snaga SAD-a u Kataru.

Iako nije navedeno kojim zrakoplovima Rusi prate njemačke kolege, može se pretpostaviti da je riječ ili o Suhoju Su-30 ili Suhoju Su-35S. Prema ruskim izvorima, u Siriju su prije nešto više od dva tjedna doletjela četiri Suhoj Su-35S višenamjenska lovca - riječ o jednom od najboljih i najmodernjih borbenih zrakoplova na svijetu, kojem je Sirija prva vojna misija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:16