POREZNA OAZA

RUSI PARTIJAJU, A CIPAR IM SE SPREMA UZETI ČETVRTINU BOGATSTVA Porez na štednju označit će kraj 'male Rusije'

Porez na bankovne pologe veće od 100.000 eura opet je u igri, ovaj put po još višoj stopi

I do 90 posto Rusa moglo bi se odseliti s Cipra prema nekim procjenama, ako Cipar ipak odluči uvesti porez na bankovne pologe više od 100.000 eura , piše britanski Daily Mail.

Ciparski političari kažu da bi to moglo imati ozbiljne posljedice za ekonomiju, jer bi otjeralo “strane investitore” - mahom ruske oligarhe, biznismene i mafijaše - a da će bez njih propasti klubovi u kojima se šampanjac toči u potocima i trgovine u kojima se unatoč ciparskom vječnom ljetu bez problema prodaju tople i skupe bunde.

Rusija u malom

Kako piše Daily Mail, “Cipruskiji” su na Cipru u posljednjih 20 godina izgradili Rusiju u malom. Novinarka Sue Reid opisuje da je financijsko središte otoka Limassol, gdje živi 19.000 Rusa, puno natpisa na ruskom, Rusi tu imaju dvije radiopostaje, mnogobrojne novine, grad je pun ruskih frizera i trgovina, ruska djeca čine dvije trećine učenika u privatnim školama. Oko 50.000 Rusa na otok se preselilo zbog mora, sunca, niskih poreza i banaka koje ne postavlju suvišna pitanja.

Jedna od najpoznatijih poreznih oaza, čije se ime, kada su u pitanju off-shore računi i fiktivne tvrtke otvorene samo kao paravan za pranje novca, spominje uz bok Kajmanskim i Britanskim Djevičanskim Otocima, investitore privlači i jedinstvenom poreznom stopom od 10 posto, te automatskom boravišnom dozvolom za svakog tko kupi nekretninu vrijednu više od 300.000 eura.

Njemačka obavještajna služba BND još je lani u svom izvješću zapisala kako je Cipar “ulazna točka za aktivnosti pranja novca u EU” - unatoč tome što ciparski političari to složno negiraju. No, Nijemci tvrde da je na otoku “relativno lako” anonimno otvoriti bankovni račun, a razvila se i čitava industrija odvjetnika i upravitelja koji za inozemne klijente vode račune i nepostojeće tvrtke. BND je upozorio i da bi europska financijska pomoć Cipru najviše koristila ruskim oligarsima koji su u ciparske banke sakrili svoj novac pred poreznicima.

Kupuju zlato

EU sada inzistira da se barem dio tog novca oporezuje kako bi se zakrpala rupa u bilancama banaka nastala zbog gubitaka koje su banke pretrpjele ponajviše zbog kreditiranja nekretninskog buma, ali i grčkih privatnika i države. Prema izvješću MMF-a, ciparske su banke 2011. imale imovinu u visini od 835 posto godišnjeg ciparskog BDP-a, a samo su Grcima posudile 160 posto ciparskog BDP-a.

Ciparski političari do sutra moraju smisliti način kako da prikupe 5,8 milijardi eura, ako žele da im MMF i EU posude još 10 milijardi. Prema informacijama do kojih je od ciparskih političara došao Reuters, opcija oporezivanja bankovnih uloga od jučer je opet na stolu. No za razliku od plana koji je prošli tjedan odbacio ciparski parlament, a prema kojem bi se na depozite od 20.000 do 100.000 eura plaćao jednokratni porez od 6,75, a na one više 9,9 posto, sada bi porez pogodio samo uloge u Bank of Cyprus, ali po stopi od 25 posto. Je li to prihvatljivo i dovoljno danas bi trebali odlučiti ministri financija EU, a potom i ciparski parlament.

Reporterka Daily Maila piše kako su Rusi na Cipru u međuvremenu počeli masovno kupovati zlatni nakit.

- Znaju da ako novac ulože u zlato, umjesto u banku, nitko im ga, čak ni Angela Merkel i EU, ne može oduzeti - rekao je jedan draguljar.

Ali, ako je ciparskom “tulumu” došao kraj, mladi Rusi odlučili su provod produžiti do kraja - u noćnim klubovima tulum se nastavlja kao da im je zadnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 22:01