BORBA PROTIV IS-a i ASADOVE OPORBE

RUSI SE HVALE 'DRAMATIČNOM PROMJENOM' NA SIRIJSKOM RATIŠTU 'Asadova vojska je uz našu pomoć iz zraka u potpunosti oslobodila provinciju Alep'

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Rusija je u ponedjeljak pozdravila "dramatičnu promjenu" u sirijskom sukobu, objavivši da je sirijska vojska uz pomoć Moskve na dobrom putu prema istjerivanju militanata iz središnjeg dijela te bliskoistočne države.

General pukovnik Sergej Rudskoj je u priopćenju ruskog ministarstva obrane istaknuo kako je provincija Alep u potpunosti "oslobođena" nakon što je vraćeno 50 naseljenih centara i više od 2700 kvadratnih kilometara teritorija.

"Proteklog se mjeseca dogodila dramatična promjena u Siriji", naglasio je Rudskoj.

"Sirijska vojska je uz pomoć ruskih zračnih snaga postigla niz značajnih uspjeha i zadala važan poraz velikoj skupini boraca Islamske države u središnjem dijelu Sirije", dodao je.

Militanti su sada koncentrirani u pokrajini Deir al-Zor, a Rudskoj ističe kako je Rusija pojačala svoje izviđačke i misije bombardiranja na tom području te da se sirijska vojska približava toj ekstremističkoj skupini s triju strana.

Ruski general otkrio je i da sirijska vojska napreduje između 30 i 40 kilometara svakih 24 sata i da uz pomoć Rusije koristi nove borbene strategije poput iznenadnih iskrcavanja helikopterima.

"Krajnji cilj je uništiti posljednja uporišta terorista u regiji Deir al-Zor", zaključio je Rudskoj.

Libanonska vojska pronašla protuzrakoplovne projektile u napuštenom skladištu Islamske države

Libanonska vojska u ponedjeljak je objavila da je pronašla protuzrakoplovne projektile i tajno skladište oružja na području kojeg su napustili militanti Islamske države.

U skladištu su pronađeni i minobacači, srednje i teške strojnice, jurišne puške, granate, protutenkovsko oružje, protupješačke mine, improvizirane eksplozivne naprave i streljivo.

Libanonska vojska je u subotu započela operaciju istjerivanja Islamske države iz malene enklave u planinama na granici sa Sirijom.

Sirijska vojska i libanonski Hezbollah provode istodobne, ali odvojene operacije na istom području unutar Sirije.

Prošlomjesečna ofanziva Hezbollaha protjerala je militante radikalne skupine Al Nusra, bivše filijale al Qaede u Siriji, iz susjedne enklave prema pobunjeničkom dijelu Sirije.

Libanonska vojska u petak je objavila da je otkrila i projektile zemlja-zrak u skladištu Al-Nusre u području koje je osvojio Hezbollah, a zatim preuzela vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:47