PROJEKT 23550

Rusi se spremaju za dominaciju Arktikom: Grade ratni brod kakvom 'nema premca u svijetu'!

 Rusko ministarstvo obrane

Rusko ministarstvo obrane ovih je dana objavilo da su naručili dva patrolna broda, koji su zasad poznati pod oznakom 'projekt 23550', piše portal za vojna pitanja janes.com.

Riječ je o brodu koji će služiti za patrolu ledenim morima Arktika, a imat će sposobnosti za koje Rusi tvrde da su "bez premca u svijetu". Naime, kombinirat će mogućnosti tegljača, ledolomca i patrolnog broda.

Iz ministarstva dalje kažu da će ovaj brod lomiti led debeo i do metar i pol, a trebao bi biti naoružan topom A-190 kalibra 100 mm i s dva sustava za lansiranje projektila usmjerenih na druge brodove i mete na tlu. Osim toga, imat će i platformu za slijetanje helikoptera i pripadajući hangar.

- Nemojte da vas zbuni klasifikacija broda. Oba broda bit će dobro naoružana i po tome se neće razlikovati od mnogih korveta - kazao je izvor iz ruskog ministarstva za navyrecognition.com.

Brodovi će se graditi u Sankt Peterburgu, te bi u redovnu službu ruske mornarice trebali ući 2020. godine.

Ovo je tek jedan u nizu brodova kojim Rusi nastoje ojačati svoje vojne mogućnosti na Arktiku. Tu su već prije najavljeni mini-tanker pod nazivom Projekt 03182, logistički brodovi (Projekt 20180), ledolomci (Projekt 1900) te iznad svih ledolomci na dizelski, odnosno nuklearni pogon (Projekt 22600 i Projekt 22220).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 20:27