LOVA DO KROVA

Rusija nikad nije bila tako bogata: ‘Samo od jedne države zaradili su 37 milijardi dolara!‘

Otprilike trećina novca potrošena je na rat u Ukrajini, a ostatak je usmjeren na financiranje sukoba u budućnosti

Ruska naftna platforma u Kaspijskom moru

 Maxim Korotchenko/Alamy/Profimedia

Rusija u treću godinu ratovanja s Ukrajinom ulazi s neviđenom količinom novca u državnoj blagajni. Tome je svakako doprinijelo 37 milijardi dolara zarađenih od prodaje sirove nafte Indiji u prošloj godini. Novom analizom dokazano je kako je dio sirove nafte rafiniran u Indiji i potom izvezen u Sjedinjene Američke Države u vrijednosti većoj od milijardu dolara, piše CNN.

Indija je povećala kupnju ruske sirove nafte za više od 13 puta u odnosu na prijeratne količine, pokazala je analiza Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA). Na taj način New Delhi kupuje sirovu naftu umjesto zapadnih kupaca koji imaju ograničene mogućnosti zbog sankcija uzrokovanih ruskom invazijom na Ukrajinom, navodi se u analizi.

Prodaja ruske sirove nafte Indiji nije podložna sankcijama i potpuno je legitimna, no ispitivanje brodskih ruta sugerira da bi ogromna količina pošiljki mogla uključivati "flotu u sjeni" tankera za sirovu naftu koje je Moskva stvorila kako bi prikrila s kim trguje i maksimizirala profit.

CNN je ranije ovog mjeseca zatekao u grčkoj luci Gythio dva tankera koji su stajali jedan kraj drugoga kako bi se nafta prenijela s broda na brod, a moguće da im je cilj bio prikriti podrijetlo i krajnje odredište. Oba tankera krenula su tjednima ranije iz Rusije.

Jedan je u vlasništvu indijske tvrtke optužene za umiješanost u kršenje sankcija, dok je drugi bio u vlasništvu pojedinca koji je podlijegao zasebnim sankcijama SAD-a.

- Transferi se ponekad obavljaju legalno, ali se češće koriste kao taktika za izbjegavanje sankcija. Igrom brodova pokušavaju zbuniti vlasti informacijama odakle dolazi nafta i tko je u konačnici kupuje, rekao je David Tannenbaum iz Pole Star Globala, tvrtke za nadzor brodova.

Deseci sličnih transfera svaki se tjedan odvijaju u Lakonskom zaljevu Grčke, usputnom stajalištu na putu do Sueskog kanala i azijskih tržišta. Ranije u veljači, Ministarstvo financija SAD-a uvelo je novi paket mjera protiv brodova i tvrtki za koje se sumnja da pomažu u premještanju ruske sirove nafte kršeći američke sankcije.

SAD je krajem 2022. predvodio koaliciju zemalja koje su se obvezale da neće kupovati rusku sirovu naftu skuplju od 60 dolara po barelu. Te su nacije također zabranile svojim brodarskim i osiguravajućim tvrtkama, ključnim igračima u globalnom brodarstvu, da olakšavaju trgovinu ruskom sirovom naftom iznad dogovorene cijene.

- Ograničenje cijena bilo je okidač za stvaranje flote u sjeni. Što su opskrbni lanci dulji, to je teže regulirati prijenose s broda na brod i odrediti stvarnu cijenu barela, tvrdi Viktor Katona, voditelj analize sirove nafte.

Kako se ruska nafta probija do Indije

Jedna ruta kojom tankeri prevoze sirovu naftu iz Rusije u Indiju uključuje prijenos s broda na brod u Lakonskom zaljevu kod grčke obale, uobičajenom mjestu okupljanja brodova flote u sjeni. Dio trgovine naftom između Rusije i Indije je otvoren i izravan, dok je dio prometa daleko složeniji.

image

Pretovar ruske nafte s tankera na tanker

Angelos Tzortzinis/Afp

Pole Star Global ispitao je rutu i pronašao više od 200 brodova iz Rusije koji su u Lakonskom zaljevu odradili transfer na drugi brod koji je nastavio put u Indiju. Tannenbaum kaže kako sumnjaju da je primarni motiv tih transfera izbjegavanje sankcija budući da su gotovo svi ti brodovi bili povezani sa SAD-om ili Europskom unijom i bili podložni ograničavanju cijena.

- To je dio ruskog metodičnog, sustavnog napora da se sve jednostavno zakomplicira. Trebate imati dobar razlog za prebacivanje 60 milijuna barela nafte preko oceana kako bi ih izvezli u Indiju. Mnogo je lakše to ne napraviti i samo izravno ploviti, rekao je Ami Daniel, izvršni direktor tvrtke Windward.

Flota u sjeni omogućila je Rusiji stvaranje paralelne pomorske strukture koja može izdržati teret zapadnih sankcija. Windward procjenjuje da je flota prošle godine narasla na 1800 brodova nejasnog vlasništva. Ruski prihodi narasli su na rekordnih 320 milijardi dolara u 2023. i još bi trebali rasti. Otprilike trećina novca potrošena je prošle godine na rat u Ukrajini, a ostatak je usmjeren na financiranje sukoba u 2024. godini. Sredstva kojima raspolaže Kremlj stavljaju Moskvu u bolju poziciju za održavanje dugotrajnog rata od Kijeva, koji se bori da održi dotok zapadnog novca.

Prema analizi javnih podataka ruskog ministarstva financija koju je proveo ekonomist Howard Shatz, ruski federalni prihodi i rashodi bili su na najvišoj razini u povijesti.

- Unatoč skoku prihoda, deficit federalnog proračuna bio je treći po veličini, veći je bio samo u 2022. i 2020. Porezi na domaću proizvodnju i uvoz su visoki i učinkoviti, što znači da oporezuju vlastito stanovništvo kako bi platili rat, rekao je Shatz.

Indija je opravdala kupnje od Rusije kao sredstvo održavanja nižih globalnih cijena jer se ne natječe sa zapadnim zemljama za bliskoistočnu naftu. Indijski ministar nafte i prirodnog plina Hardeep Singh Puri rekao je da, ako se počne kupovati više bliskoistočne nafte, njena će cijena sa 75 ili 76 dolara narasti na 150 dolara.

Složena uloga Indije u globalnoj trgovini naftom odražava se i na sudbinu naftnih proizvoda u koje se pretvara ruska sirova nafta. Dio sirove nafte rafinira se u naftne proizvode u rafinerijama na zapadnoj obali Indije, a zatim izvozi u SAD i druge zemlje koje su pristale na sankcije. Proizvodi rafinirani izvan Rusije nisu obuhvaćeni sankcijama, što kritičari nazivaju rupom u zakonu rafinerije.

CREA-ina analiza procjenjuje da je SAD bio najveći kupac rafiniranih proizvoda napravljenih od ruske sirove nafte u prošloj godini te da je vrijednost transakcija iznosila 1,3 milijarde dolara između početka prosinca 2022. (kad je uvedena gornja cijena) i kraja 2023. godine.

image

Rusko naftno postrojenje, ilustracija

Michael Austen/Alamy/Profimedia

Vrijednost izvoza naftnih derivata značajno raste kad se u računicu uključe i američki saveznici koji također provode sankcije protiv Rusije. Prema CREA-inoj procjeni, u 2023. uvezeni su naftni proizvodi u vrijednosti od 9,1 milijarde dolara što je povećanje od 44 posto u odnosu na prošlu godinu.

Moskva je tako pronašla način da se obogati ovim procesom rafiniranja i izvoza. Jedna od indijskih rafinerija i luka koje prihvaćaju rusku sirovu naftu nalazi se u Vadinaru, a vodi je tvrtka Nayara Energy, koja je u 49,1 %-tnom vlasništvu ruskog državnog naftnog diva Rosnefta.

CREA procjenjuje kako je SAD 2023. uvezao naftne proizvode rafinirane u Vardinaru u vrijednosti od 63 milijuna dolara te da je barem polovica sirove nafte ruskog podrijetla. Analitičari navode kako je profit koji se ostvaruje od izbjegavanja sankcija golem te da se u roku od četiri ili pet mjeseci može zaraditi od 10 do 40 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:51