UPALJEN ALARM

Rusiju čeka puno veći problem od velikih poplava: ‘Voda je sve bliže, čeka nas katastrofa!‘

U jednom danu potopljeno je 660 kuća u Kurganu

Poplave u Rusiji

 X Screenshot/

Ruski ekolozi oglasili su uzbunu jer se poplavne vode približavaju rudniku urana u regiji Kurgan na ruskom Uralu. Naime, područje Urala i susjedni sjeverni Kazahstan pretrpjeli su najgore poplave u posljednjih 80 godina uslijed oblinih oborina te rastapanja snijega zbog neoubičajeno visokih temperatura ovog proljeća, prenosi Newsweek.

Posljednjih tjedana vlasti su evakuirale desetke tisuća stanovnika iz Kurgana i Orenburga zbog porasta poplavnih voda. Agentstvo, ruska istraživačka internetska stranica, izvijestila je u nedjelju da se rudnik urana Dobrovolnoye, koji se nalazi u selu Ukrainskoye u okrugu Zverinogolovsky u Kurganu nalazi u poplavnoj zoni.

Procjenjuje se da rudnik sadrži više od 7 tona urana, a ekolozi strahuju da će obližnja rijeka Tobol biti kontaminirana. Sergej Eremin, voditelj regionalne ekološke organizacije, tvrdi da je vidio snimak na kojem jer stari bunar iz kojeg je uran curio 35 godina već pod vodom.

image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Andrei Ozharovski, stručnjak za program sigurnosti radioaktivnog otpada Ruske socijalno-ekološke unije, rekao je za istražitelje da će curenje urana iz rudnika Dobrovolnoye dovesti do povećanja koncentracije uranovih soli u rijeci Tobol što može kontaminirati vodu za piće za stanovnike.

Agentstvo tvrdi da su aktivisti za zaštitu okoliša u Kurganu godinama pozivali vlasti da zabrane rudarenje urana u tom području zbog straha od kontaminacije podzemne vode i rijeke Tobol.

Lokalne vlasti su 17. travnja rekle ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je razina vode u rijeci Tobol premašila oznaku "opasne razine", porasavši za 123 centimetra u prethodna 24 sata. Do tada je više od 660 stambenih kuća u Kurganu bilo poplavljeno.

- Ovo nije samo poplava, to je istinska prijetnja! Djecu, starije osobe, teško pokretne rođake i susjede odvedite u privremeno sklonište ili kod prijatelja i poznanika. Prikupite dokumente i dragocjenosti, rekao je guverner Kurgana Vadim Šumkov prošlog tjedna.

image
Donat Sorokin/Tass/Profimedia/Donat Sorokin/tass/profimedia
image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:27