OBRAT U INDONEZIJI

Rusima propala prodaja borbenih aviona kojima se toliko ponose? ‘Ukazala nam se bolja prilika...‘

Indonezijski ministar obrane pismom je od austrijske kolegice zatražio da te dvije zemlje započnu pregovore oko kupovine zrakoplova
Eurofighter Typhoon Zračnih snaga Austrije
 Erwin Scheriau/AFP

Republika Indonezija izrazila je želju da bi kupila austrijsku flotu borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoon, piše Defense News.

Indonezijski ministar obrane Prabowo Subianto pismom je od austrijske kolegice Klaudije Tanner zatražio da te dvije zemlje započnu pregovore oko kupovine 15 austrijskih Eurofightera.

Prabowo je u pismu rekao da će ta potencijalna kupovina Indoneziji pomoći da modernizira svoje zračne borbene snage. Dodao je da razumije "osjetljivost" svog prijedloga, čime se vjerojatno referirao na kontroverze koje su izbile u Austriju zbog kupovine i kvarova spomenutih Eurofightera.

Naime, austrijsku kupovinu Eurofightera pratila su pitanja o cijeni i učinkovitosti zrakoplova. Odnedavno se sumnja da je dodjela ugovora prožeta korupcijom. Kontroverzna je situacija svoj vrhunac doživjela 2017. godine, kada je Austrija odlučila da će 2020. godine umiroviti Eurofightere i zamijeniti im učinkovitijom opcijom.

Indonezija već neko vrijeme traži borbene zrakoplove kojima će popuniti svoju flotu od 23 modernizirana američka borbena zrakoplova Lockheed Martin F-16C/D Fighting Falcon.

Odluka da se kupe austrijski zrakoplovi jamačno će razočarati Rusiju koja je težila tome da Indoneziji proda svoje zrakoplove Suhoj Su-35S. Indonezija i Rusija pregovore su završili 2018. godine (11 aviona za 1,14 milijardi dolara), ali Indonezija od tada oklijeva s izvršenjem posla jer se boji posljedica budući da su im Amerikanci zaprijetili sankcijama ako kupe ruske Suhoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:27