KONTROLIRANO RUŠENJE

Ruski svemirski brod koji je trebao vratiti astronaute s ISS-a pao i potonuo u Tihi ocean

11. veljače 2023. otkriveno je curenje u kapsuli, koja je već bila napunjena otpadom, što je rezultiralo gubitkom rashladne tekućine

Međunarodna svemirska postaja

 Nasa/

Dijelovi oštećenog ruskog svemirskog broda Progress MS-21 potonuli su nakon što je letjelica oborena na kontrolirani način iznad Tihog oceana, objavila je u nedjelju ruska svemirska agencija Roskozmos, prenosi novinska agencija Interfax.

"Danas je Progress MS-21 izbačen iz orbite, ušao je u atmosferu i raspao se. Neizgorjeli elementi strukture pali su u dio Tihog oceana gdje nema plovidbe", rečeno je.

Teretni brod Progress pristao je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u listopadu 2022.

Dana 11. veljače 2023. otkriveno je curenje u kapsuli, koja je već bila napunjena otpadom, što je rezultiralo gubitkom rashladne tekućine.

U subotu je shuttle otkačen, okrenut i fotografiran izvana. Vidljiva oštećenja nisu pronađena. Unatoč tome, vladina komisija odlučila je srušiti letjelicu iz predostrožnosti.

Ruski inženjeri trenutno se bave još jednim sličnim problemom na ISS-u, budući da je curenje otkriveno i na svemirskom brodu Sojuz MS-22 u prosincu. MS-22 je trebao vratiti posadu ISS-a na Zemlju.

Kozmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin, kao i NASA-in astronaut Frank Rubio sada moraju čekati sljedeći brod koji bi trebao biti lansiran u svemir s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u ožujku 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:13