SVE IH JE VIŠE

S drugog kraja svijeta od bijede bježe - u rat: Na otoku je plaća 25 dolara, ovo što im Rusi nude se ne odbija...

Od početka invazije na Ukrajinu, Moskva je strancima znatno olakšala dobivanje državljanstva ako su proveli neko vrijeme u vojsci

Ruski strani plaćenici koje je zarobila ukrajinska vojska. Među njima su vojnici iz Kube, Nepala, Siera Leonea i Somalije 

 Anatolii Stepanov/AFP

Stotine Kubanaca pridružile su se ruskoj vojsci u Ukrajini, privučene dobrim plaćama i obećanjem da će dobiti državljanstvo i putovnice, otkriva BBC. Istraga BBC-ja potvrdila je imena više od 50.000 ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, ali je stvarni broj vjerojatno mnogo veći. Kremlj nije proglasio nepopularnu opću mobilizaciju i jedan od načina da to izbjegne je regrutiranje stranaca. Kubancima je lakše nego drugima doći do Rusije jer Kuba i Rusija saveznice su još od Hladnog rata. Nije im potrebna viza za Rusiju, a imaju i izravne letove za Moskvu. Mnogi žele pobjeći od bijede na otoku pod američkim sankcijama. Navodno im Rusi nude 2000 dolara mjesečno, dok je prosječna plaća na Kubi 25 dolara.

Hakirane putovnice

Proukrajinska stranica InformNapalm objavila je u rujnu i listopadu podatke o putovnicama više od 200 Kubanaca koji su se pridružili ruskoj vojsci. Do njih su došli hakiranjem e-pošte ruskog časnika za novačenje u Tuli. Na Facebooku je 31 osoba s tog popisa objavila da se trenutno nalazi u Rusiji ili su objavile fotografije na kojima nose rusku uniformu.

image

Ruski strani plaćenici koje je zarobila ukrajinska vojska. Među njima su vojnici iz Kube, Nepala, Siera Leonea i Somalije

Anatolii Stepanov/AFP

Od početka invazije na Ukrajinu, Moskva je strancima znatno olakšala dobivanje državljanstva ako su proveli neko vrijeme u vojsci. S ruskom putovnicom bez vize možete putovati u 117 zemalja, a s kubanskom u 61. Petro Jatsenko, glasnogovornik ukrajinske agencije za ratne zarobljenike, za BBC kaže da mnogi od stranih plaćenika na strani Rusije dolaze iz zemalja s niskim plaćama, poput Kube, Indije i Nepala, kao i iz afričkih i srednjoazijskih država. Koliko je točno Kubanaca na ukrajinskom ratištu, teško je utvrditi.

Vrbovani online

Ukrajinski diplomat Ruslan Spirin u intervjuu za The Wall Street Journal iznio je brojku od njih 400. Jedan kubanski časnik u Rusiji, Lázaro Gonzalez, rekao je za disidentsku kubansku radiopostaju u Miamiju da pod njegovim zapovjedništvom služi 90 Kubanaca. On tvrdi da ih ne šalju na prvu crtu, nego raspoređuju na okupirani teritorij. "Kako ruska vojska okupira područja u Ukrajini, ono što mi Kubanci činimo je da podržavamo vojsku u tim gradovima i u onim područjima koja su okupirana, to je sve", rekao je Gonzalez.

Većina Kubanaca je za ukrajinsko ratište vrbovana preko interneta. Nakon vijesti u rujnu 2023. o Kubancima koji se bore u Ukrajini, vlasti u Havani rekle su da su uhitile 17 osoba koje su bile uključene u njihovo vrbovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:13