JOŠ JEDAN MANDAT

SAD: Boehner opet predsjednik Predstavničkog doma Kongresa

 AP

WASHINGTON - John Boehner dobio je u četvrtak još jedan dvogodišnji mandat na čelu Predstavničkog doma američkog Kongresa u kojem većinu imaju republikanci.

Iako ga nekolicina republikanaca nije poduprla, Boehner je prvi dan rada novoga saziva Kongresa pobijedio čelnicu demokratske manjine Nancy Pelosi s 220 prema 192 glasa.

Boehner je uspio prevladati nezadovoljstvo republikanaca njegovim ponašanjem u ovotjednim pregovorima oko tzv. fiskalne litice. Nekolicina republikanaca glasala je protiv njega ili se suzdržala od glasanja, ali nije ih bilo dovoljno da ometu ponovni izbor. Nitko od republikanaca mu nije bio protukandidat. Demokrati su glasali za svoju stranačku čelnicu Nancy Pelosi.

Prošli saziv Kongresa, a kritizirali su ga kao najneproduktivniji u zadnjih 60 godina, završio je s radom u utorak navečer. U zadnjim satima posljednje sjednice odobrio je mjere kojima je izbjegnut pad preko tzv. fiskalne litice, podizanje niza poreza i automatsko ograničavanje potrošnje od 1. siječnja.

U novome Senatu demokrati imaju većinu od 55 zastupnika (od 100), a republikanci drže Predstavnički dom s 235 (od 435). Novih je ukupno 82 zastupnika.

Pokaže li se da je novi saziv manje sklon konfrontiranju, a više razumnom kompromisu dviju stranaka, Reuters piše kako za to možda postoji i dobar razlog.

U 113. saziv Kongresa ušao je, na temelju rezultata izbora 6. studenoga 2012., rekordan broj žena. Uz 80 žena u predstavničkom domu, bit će i dvadeset senatorica, što je rekord u obama domovima kojima od prvoga saziva 1789. dominiraju bijeli muškarci.

Stotinu žena među ukupno 535 zastupnika u parlamentu uletjet će u 'ratište' jer je već 'zakuhalo' oko smanjenja federalnih proračunskih deficita, uvođenja novih oblika nadzora nad posjedovanjem oružja te oko reformi zastarjelog zakona o useljavanju i poreznog zakonika.

U prosincu je, usred rasprave o tzv. fiskalnoj litici, dvije su senatorice rekle za ABC News da bi se te stvari znatno lakše riješile da žene o tome odlučuju.

"Da smo mi (žene) na vlasti u Senatu i u vladi, već bismo postigle dogovor o proračunu", rekla je republikanska senatorica Susan Collins iz Mainea. "Uz dužno poštovanje prema muškim kolegama, ženski stil karakterizira više suradnje", dodala je. Demokratska senatorica Claire McCaskill složila se s njom. "Po prirodi mi se manje sukobljavamo, a više surađujemo", rekla je ta zastupnica iz Missourija. "Mi želimo suradnju obiju stranaka i mi je i ostvarujemo".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:43