PROBLEMI S AUTIMA

SAD: Toyota odgovorna za 89 stradalih na cesti

Američka Nacionalna uprava za sigurnost na cestama nakon istraživanja 6200 slučajeva ubrzanja utvrdila je veću krivnju Toyote
In this undated photo provided by Toyota, a 2010 Lexus LS 460 L vehicle is shown. Toyota Motor Corp. on Friday, May 21, 2010, recalled about 3,800 2009 and 2010 LS 460 and LS 600h sedans in the United States to fix a problem in which the steering wheel shifts off-center during certain driving maneuvers, out of alignment with the direction of the car's wheels. Toyota is stopping sales of its Lexus LS sedan for about three weeks while it awaits parts to fix a problem with the vehicle's steering system. (AP Photo/Toyota) ** NO SALES **
 AP / Copyright 2008 Dewhurst Photography All Rights Reserved

WASHINGTON - Problemi s papučicom gasa u Toyotinim automobilima mogli bi biti uzrok pogibije čak 89 ljudi od 2000. godine, izvijestila je američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na autocestama.

6200 prigovora

Naime, to je tijelo američke vlade u tom razdoblju od vlasnika Toyotinih automobila primilo 6200 prigovora zbog iznenadnog ubrzanja, a novo je izvješće broj poginulih osoba povezanih s tim kvarom povećalo. Naime, dosad se govorilo o 52 smrtno stradale osobe.

Toyota, poznati japanski proizvođač automobila, prošle se godine našla usred krize kad je konačno priznala da postoje problemi s papučicom gasa koja izaziva iznenadna ubrzanja. To je, pak, izazvalo velik broj nesreća u kojima je, kako tvrdi Uprava, poginulo 89 ljudi, a 57 ih je ozlijeđeno.

Toyota je od izbijanja krize povukla više od osam milijuna vozila i na njima obavila popravke papučice gasa, ali i podmetača pod nogama vozača i kočnica za koje se također ispostavilo da mogu izazvati nesreću. Konačno se, u jeku globalnog skandala, svim kupcima Toyotinih vozila ispričao i sadašnji predsjednik Uprave te tvrtke, Akio Toyoda. Tvrtka je platila 16,4 milijuna dolara, što je dosad najveća kazna u SAD-u, zbog spore reakcije na probleme s papučicom gasa, a suočit će se i s iznimno velikim brojem tužbi na državnoj i federalnoj razini.

Svi mogući napori

Tvrtka se oglasila i nakon objave novog izvješća Uprave te istaknula kako “gaji simpatije prema pojedincima i obiteljima koje su bile uključene u bilo kakvu nesreću povezanu s našim vozilima. Činimo sve moguće napore kako bismo osigurali da su naša vozila sigurna i ostajemo predani brzoj istrazi prijavljenih incidenata iznenadnog ubrzanja kod naših vozila”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:23