RASIZAM U ŠVEDSKOJ

Sama protiv njih 300: Žena koja je stala pred bijesne neonaciste postala medijska zvijezda

 Screenshot

Fotografija prosvjeda jedne žene protiv 300 uniformiranih neonacista koji su marširali ulicama švedskog Borlängea u nedjelju objavljena je na internetu i postala je zaštitnim znakom otpora naglom usponu ultradesnice u skandinavskim zemljama, piše Guardian.

Tess Asplund, 42-godišnja Šveđanka, bijesno je podigla šaku prema vođama Nordijskog pokreta otpora što je u ključnom trenutku zabilježio David Lagerlöf.

- Bio je to impuls. Bila sam tako ljuta i samo sam izašla na ulicu. Mislila sam: a ne, ovdje neće marširati! Bila sam puna adrenalina. Nijedan nacist neće ovuda marširati, to nije u redu.

Nakon tog događaja sjela je natrag na vlak za Stockholm i nije razmišljala o onom što se dogodilo sve do ponedjeljka navečer kad se fotografija počela širiti društvenim medijima.

- Ovo je sada cirkus. U šoku sam. Nacisti su vrlo ljuti, a ja mislim 'sra***, možda nisam trebala to učiniti, želim samo mir i tišinu'. A ti su tipovi veliki i ludi. U meni su pomiješani osjećaji, no pokušavam ostati mirna - kazala je Asplund koja je aktivna u civilnom društvu već 26 godina.

- Moje prijatelje već su napadali, a neki su se morali i preseliti. Teško je pričati o mržnji. Sram me jer imamo ovakav problem. Policija tvrdi da je Švedska demokratska zemlja, pa im dopuštaju demonstracije. No, ovo su nacisti i to je strašno - komentirala je Asplund gomilu kojoj se usprotivila.

- Mislim da bi Švedska u 2016. trebala biti otvorenija prema drugima, no nešto se dogodilo. Nadam se da će iz ove fotografije izaći nešto pozitivno - zaključila je Asplund.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:18