OBRAČUN

Sarah Palin: Krivci za naš poraz su McCainovi savjetnici

Palin tvrdi da joj je ‘namješten’ sporni intervju na CBS-u kojim se osramotila

WASHINGTON - Sarah Palin, bivša republikanska kandidatkinja za američku potpredsjednicu i donedavna guvernerica Aljaske, sutra objavljuje političke memoare koje su američki mediji već opisali kao njezin “obračun” sa savjetnicima u predsjedničkoj kampanji republikanskog kandidata Johna McCaina, koje je popularna američka konzervativka optužila kao krivce za neuspjeh i poraz od Baracka Obame.

Memoari pod naslovom “Going Rogue” (slobodan prijevod bio bi “Oteti se kontroli”) dobili su naslov po frazi kojom je jedan od McCainovih savjetnika opisao ponašanje Palin tijekom kampanje i poteze koje je poduzela bez konzultacije sa stožerom kampanje.

Kako piše The New York Times, umjesto očekivanih napada na demokrate, liberalni establišment i medije, čitatelji su dobili oštru kritiku McCainove kampanje, i to one iste koja je bivšu guvernericu Aljaske izvukla iz političke anonimnosti i tako joj omogućila napisati memoare na kojima će zaraditi oko 5 milijuna dolara.

Montirani razgovor

Palin kaže da su McCainovi savjetnici bili neorganizirani, pesimistični i kontradiktorni u svojoj medijskoj strategiji, a njihov glavni krimen bio je što nisu uspjeli prebaciti glavne teme kampanje s rata u Iraku na ekonomsku krizu u SAD-u.

Također, zamjera im što su nju i njezinu obitelj u jednome trenutku držali po strani od glavnih aktivnosti kampanje, te inzistirali da promijeni svoj “opušteni” pristup medijima.

Svojedobni razgovor s novinarkom Katie Couric, nakon čega su je optužili za potpunu neupućenost u američka i svjetska politička pitanja, Palin je opisala kao nešto što nije željela napraviti, ali je na kraju popustila na inzistiranje Nicolle Wallace, jedne od McCainovih savjetnica, koja ju je uvjeravala da će Couric biti blagonaklona prema njoj, te kako će joj postavljati pitanja o majčinstvu. “Zastala sam na par pitanja i dopustila sam sebi da me iživiciraju i isfrustriraju njezina pitanja koja je ponavljala”, napisala je Palin i dodala kako je bila nezadovoljna načinom na koji je razgovor bio monitiran te da joj je postalo jasno kako su je “prikazali u najgorem mogućem svjetlu”. Dobar dio autobigrafije bavi se i privatnim životom Sare Palin.

Majčinska iskustva

Palin je tako progovorila i o svojim majčinskim iskustvima te emocionalnom šoku koji je doživjela kad je doznala da će joj se najmlađi sin Trig roditi s Downovim sindromom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 14:42