KAO PEKING

SARAJEVO SE GUŠI U OTROVNOM SMOGU Koncentracija otrovnih čestica u zraku deset puta je veća od dopuštene

 Foto: iStock/Getty

Slike kakve su do sad stizale iz Pekinga, sada dolaze iz jednog grada iz našeg neposrednog susjedstva.

Naime, sarajevski Zavod za hitnu medicinsku pomoć apelirao je sinoć na građane da ne izlaze van i da ne otvaraju prozore te da po mogućnosti rabe filtere u prostorima gdje borave, prenosi HRT.

U pojašnjenju stoji kako je razlog povećana koncentracija sumpornog dioksida i štetnih tvari u smogu. Ako građani moraju izaći van, obvezno trebaju koristiti kirurške maske, gaze preko koje je šal ili marama, kako bi zaštitili dišne putove.

'Ovo se odnosi na sve, i na osobe koje boluju od kroničnih bolesti i na zdrave osobe', ističe direktorica Zavoda za hitnu pomoć kantona Sarajevo, Sena Softić-Taljanović.

Već nakon nekoliko minuta boravka na tako zagađenom zraku, mogu se pojaviti problemi poput glavobolja i problema s disanjem ili kašalj.

Najugroženija populacija su djeca koja ujutro i popodne, znači tijekom najvećih prometnih gužvi, idu u školu ili iz nje:

'Djeca koja su prva smjena odlaze u školu u ranim jutarnjim, a druga se vraća u kasnim večernjim satima. Izloženi su riziku od štetnih tvari u smogu, a najnježnija su populacija i najpodložnija oštećenju dišnih putova. Zdravlje im je direktno ugroženo i nitko im ne garantira sigurnost', upozorila je direktorica Zavoda za hitnu pomoć kantona Sarajevo.

Postaje za nadzor kvalitete zraka prošlu su srijedu registrirale koncentraciju prašine veću od 300 mikrograma po četvornome metru, a prema standardima EU-a, štetna za zdravlje je koncentracija veća od 25 mikrograma.

Sva postrojenja na kruta goriva i teška ulja morala su smanjiti kapacitete odnosno zagrijavanje prostorija za tri stupnja, a od policije je zatraženo da iz prometa isključe sva stara vozila.

Osim Sarajeva, u magli i otrovnom zraku danima se guše i Zenica i Tuzla, no ondje je zagađenje prouzročeno industrijskom proizvodnjom željezare i termoelektrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:09