IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA

Sarkozy se vraća u politiku da spasi UMP od raspada?

Najveća francuska opozicijska stranka, konzervativna desna Unija za narodni pokret (UMP), nalazi se pred raspadom i parlamentarnom podjelom na dvije frakcije nakon unutarstranačkih izbora za lidera stranke, održanih prije više od tjedan dana.

Zaboravljeni glasovi

Tada su obojica kandidata, bivši francuski premijer François Fillon i dosadašnji glavni tajnik stranke Jean-François Copé, nakon prilično izjednačene borbe proglasili pobjedu.

Stranačka komisija najprije je Copéa proglasila novim liderom stranke sa samo 98 glasova prednosti, da bi sljedeći dan Fillon na sveopće iznenađenje sazvao konferenciju za novinare na kojoj je objavio da je komisija “zaboravila” prebrojiti glasove s tri francuska prekomorska teritorija gdje su članovi stranke većinom glasovali za njega.

“Zaboravna” komisija, za koju se spekulira da je naklonjena Copéu, svoj je propust poslije i priznala, nakon čega se i Fillon proglasio pobjednikom s 26 glasova prednosti ispred Copéa.

U međuvremenu se kao posrednik u rješavanje krize uključio i jedan od osnivača stranke Alain Juppé, koji je još prije pozvao obojicu kandidata da prestanu s međusobnim uvredama te situaciju u stranci ocijenio žalosnom.

Iako su UMP-ovci ulagali puno nade u Juppéa, smatrajući da kao neprijeporni stranački autoritet može riješiti tu pat-poziciju, on je nakon samo 45 minuta razgovora s Fillonom i Copéom odustao od posredovanja, poručivši kako je “učinio sve što je bilo u njegovoj moći”. Juppé, koji je sada gradonačelnik Bordeauxa, tijekom kampanje javno nije podržao niti jednog kandidata.

Dvojica su se rivala, pak, nastavila optuživati za prijevaru i krađu glasova, a višednevna tragikomedija, kako su je prozvali francuski mediji, svakim se satom produbljuje. Bivši francuski premijer i predvodnik umjerene struje francuskih desničara François Fillon, kojemu su prije izbora ankete davale laganu prednost, najavio je spremnost da u ovoj borbi ide do kraja te je zaprijetio kako će novoizabranog predsjednika Copéa prijaviti sudu. Za krizu u stranci Fillon krivi isključivo svojeg stranačkog rivala.

Međusobne optužbe

- Copé je jedini krivac za neuspjeh koji nanosi veliku štetu našoj stranci i imidžu našeg političkog djelovanja - ustvrdio je Fillon.

No, spremnost da ide do kraja iskazao je i Copé koji je tijekom kampanje koristio žestoku antiimigrantsku retoriku, objašnjavajući kako je “borac za prava bijelaca” i protiv bijelog rasizma.

Najnovije svađe u UMP-u ponovno su oživile i spekulacije da bi se Sarkozy mogao vratiti na političku scenu budući da je prema rezultatima svih anketa znatno popularniji od obojice rivala za predsjednika te desne stranke. Čak 52 posto građana i dalje Sarkozyja smatra najboljim izborom francuske desnice za predsjedničke izbore 2017. godine i pretpostavlja se da će taj postotak samo rasti produbljivanjem najnovije psihodrame u UMP-u.

Spekulacije o Sarkozyjevu povratku vrlo su se brzo pokazale točne. Iako zasad tek u ulozi spasitelja i posrednika u rješavanju krize u vodstvu UMP-a, bivši francuski predsjednik tijekom vikenda se uključio u debatu razgovarajući telefonom s Juppéom kojemu je poručio da “podržava sve inicijative koje bi pridonijele rješavanju situacije”. Sa svojim bliskim suradnikom Copéom jučer je o situaciji u stranci održao “topli i dugi telefonski razgovor”, a tijekom dana se susreo i sa svojim premijerom u vrijeme predsjedanja državom, Fillonom.

Unatoč Sarkozyjevu uplitanju, u ovom se trenutku ne nazire rješenje međusobne borbe živaca koja je, kao nikad prije, podijelila francusku desnicu. Jučer je pala i prva ostavka: UMP-ov blagajnik Dominique Dord, koji je blizak Fillonu, podnio je ostavku zbog situacije u vodstvu stranke.

Izbori za lidera francuske desnice obilježeni su osobnim ambicijama, netrpeljivostima dviju suprotstavljenih struja (copéista i fillonista) te grubom medijskom borbom dvojice kandidata. Njihovo je rivalstvo tijekom dvomjesečne kampanje preraslo u opasne animozitete koji bi za posljedicu mogli imati raspad te konzervativne desne stranke.

Hollande likuje

Kriza u UMP-u, koji se još nije oporavio od neuspjeha na predsjedničkim i parlamentarnim izborima ove godine, kao i spekulacije o podjeli u desnici svakako idu naruku vladajućim socijalistima. No, najviše koristi od daljnjeg produbljivanja sukoba ili raspada stranke mogla bi imati ekstremna francuska desnica i stranka Front National čija je predsjednica Marine Le Pen već objavila kako od početka krize u UMP-u Front National bilježi trostruko veći broj upisa novih članova budući da se razočarani simpatizeri UMP-a sve više okreću prirodno najbližoj političkoj opciji - krajnjoj desnoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 19:39