LIBIJSKA VEZA

Sarkozyjev ministar: 500.000 eura na računu nije Gadafijevih, zaradio sam ih prodajom slika

Bivši ministar u vladi Nicolasa Sarkozyja , Claude Gueant, demantirao je optužbe da je režim ubijenog libijskog vođe Moamara Gadafija financirao Sarkozyjevu predsjedničku kampanju 2007. godine.

Gueant je izjavio kako je 500.000 eura dobio prodavši sliku nizozemskog slikara iz 17. stoljeća u vlastitom vlasništvu. Gueant je bio ministar unutarnjih poslova, a vodio je i Sarkozyjevu predsjedničku kampanju 2007. Iako je negirao optužbe o tome da je novac stigao od omraženog bivšeg libijskog režima, priznao je da je policija konfiscirala dokumente o prebacivanju novca na njegov račun kad mu je pretražila stan u veljači.

Ukupno 50 mil. eura!

Rekao je kako je dobio novce za sliku koju je kupio 20 godina ranije, a kako je dio novca stigao i od ministarskih bonusa koji su se kretali od 20.000 do 25.000 eura. Inače, Gueant je bio najprije predstojnik Sarkozyjeva ureda 2002., zatim je 2004. postao ministar financija, a 2007. je postao ministar unutarnjih poslova.

Libanonski biznismen Ziad Takieddine, koji je godinama bio posrednik za legalne, a navodno i ilegalne poslove između Francuske i Bliskog istoka, optužio je, naime, krajem prošle godine Sarkozyja da je dobio 50 milijuna eura za kampanju od Libije. Ustvrdio je i da ima za to dokaze, no Sarkozy je to odlučno negirao. Optužba je vrlo nezgodna za Sarkozyja, između ostalog i zato što je s Velikom Britanijom najviše upirao za napad i rušenje Gadafijeva režima.

Financiranje kampanje

Gueant je izjavio kako ‘u ovom slučaju nema riječi o libijskom financiranju’ te kako ‘u nijednom trenutku nije vidio niti čuo išta o libijskom novcu’. Dodao je kako će zbog laži tužiti Takieddinea.

Sarkozy se nalazi pod istragom zbog optužbi da je njegovu stranku, no možda ipak bez njegova znanja, ilegalno financirala najbogatija žena Francuske, Lillien Bettancourt, nasljednica cartsva L’Oreal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:43