STIGLI SU

Sastanak u najvećoj tajnosti mogao bi donijeti mir: ‘Sve terorističke organizacije Bliskog istoka gledaju u Kairo!‘

William Burns, direktor CIA-e, i David Barnea, šef Mossada, sastali se s katarskim premijerom i egipatskim dužnosnicima

William Burns, šef CIA-a

 Chip Somodevilla/Getty Images/Profimedia/Chip Somodevilla/getty Images/profimedia

Čelnici američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i izraelske obavještajne službe Mossad susreli su se s katarskim premijerom u Egiptu kako bi razgovarali o pregovorima o primirju u Gazi.

William Burns, direktor CIA-e, i David Barnea, šef Mossada, susreli su se sa šeikom Mohammedom Bin Abdulrahmanom al-Thanijem i egipatskim dužnosnicima.

Izraelska obavještajna agencija objavila je da trenutačno procjenjuje Hamasov odgovor na predloženi dogovor o prekidu borbi u Pojasu Gaze.

Medij Vijesti Al-Qahera, koje su povezane s egipatskom obavještajnom službom, izvijestile su o "sastanku četvorke".

"Hamas i (druge militantne) frakcije čekaju ishod sastanaka u Kairu, a Hamas je otvoren za raspravu o bilo kojoj inicijativi kojom se postiže kraj agresije i rata", rekao je dužnosnik Hamasa za agenciju AFP pod uvjetom da ostane anoniman.

U ponedjeljak jeamerički predsjednik Joe Biden izjavio da su "ključni elementi dogovora na stolu", ali je priznao da postoje "praznine koje su i dalje tu".

Biden i jordanski kralj Abdullah u ponedjeljak su razgovarali o važnosti stabilnosti na Zapadnoj obali, a Biden je rekao je da se SAD zalaže za šestotjednu stanku u borbama između Izraela i Hamasa u Gazi koja bi bila odskočna daska prema dužem prekidu vatre.

image

William Burns, David Barnea i katarski premijer šeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani

Fabrice Coffrini/Afp

Biden, koji je pokazao sve veću ogorčenost izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom jer nije poslušao njegov savjet da učini više kako bi smanjio žrtve i zaštitio civile u Gazi, rekao je da Sjedinjene Države rade sa saveznicima u regiji na dogovoru o pauziranju borbi kako bi se dopustilo oslobođenje talaca u Gazi te povećao dotok humanitarne pomoći.

Biden je u nedjelju razgovarao s Netanyahuom, a Bijela kuća je navela kako je naglasio da se "vojna operacija u Rafahu ne bi trebala nastaviti bez vjerodostojnog i izvedivog plana za osiguravanje sigurnosti i potpore za više od milijun ljudi koji se ondje nalaze".

U međuvremenu, glasnogovornik Humanitarnog ureda UN-a (OCHA) izjavio je u utorak za agenciju Reuters kako taj Ured nije primio nikakvu obavijest od Izraela o planu evakuacije područja oko Rafaha, ali i da svakako neće sudjelovati u prisilnoj evakuaciji tog područja.

Hamas je nedavno predložio primirje u Gazi u trajanju od četiri i po mjeseci, tijekom kojih bi bili oslobođeni svi taoci, Izrael bi povukao svoje vojnike iz Pojasa Gaze, a postigao bi se i dogovor o okončanju rata.

Ponuda Hamasa predstavlja odgovor na raniji prijedlog američkih i izraelskih obavještajnih čelnika, koji su prošlog tjedna Hamasu dostavili katarski i egipatski posrednici.

No, Netanyahu je odbio prijedlog, rekavši da je potpuna pobjeda u Gazi nadohvat ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:39