KRITERIJI NEJASNI

SDP-ovci PROTIV PRIJEDLOGA ZAKONA O BRDSKO-PLANINSKIM PODRUČJIMA Smatraju da nedostaju konkretne mjere i aktivnosti za poticanje razvoja takvih mjesta

Željko Jovanović
 Tomislav Krišto / CROPIX

SDP-ovi saborski zastupnici Željko Jovanović i Saša Đujić na konferenciji za novinstvo održanoj u ponedjeljak u Hreljinu istočno od Rijeke, osvrnuli su se na Prijedlog zakona o brdsko-planinskim područjima, ustvrdivši da su izostale konkretne mjere i aktivnosti za poticanje razvoja jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskog područja.

Cijeli predloženi zakon, ocijenili su, svodi se na program razvoja brdsko-planinskih područja kao ključni provedbeni dokument koji će donositi Vlada na prijedlog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na razdoblje od četiri godine. Nejasno se definira kriterij stjecanja statusa brdsko-planinskog područja u smislu da je osim kriterija indeksa razvijenosti dodan i kriterij jedinica lokalne samouprave koje su demografski posebno ugrožene, a da nije navedeno po kojim će se parametrima to izračunavati, rečeno je na konferenciji za novinstvo.

Konkretne mjere za razvoj brdsko-planinskih područja, koje se u prijedlogu zakona ne navode, mogu biti pokrivanje troškova zimske službe i sanacija prometnica zbog klimatskih uvjeta, subvencioniranje javnog prijevoza, besplatna cestarina na autocesti prema Rijeci i Zagrebu za stanovništvo Gorskog kotara, osiguranje plaćanja pravične naknade za kapitalne nacionalne koridore i objekte, poput naftovoda, plinovoda, dalekovoda ili akumulacijskih jezera ili sufinanciranje režijskih troškova i plaća nastavnika u osnovnim školama na tom području, naveli u SDP-ovi saborski zastupnici.

Željko Jovanović upozorio je ovom prigodom i na nedostatak Nacrta zakona o otocima u kojem se više ne spominje naseljene životinjske vrste koje ne obitavaju prirodno na otocima kao nepoželjne. U Nacrtu zakona te se životinjske vrste izjednačavaju s ostalim, autohtonim vrstama divljači, iako je riječ o nepoželjnim i štetnim vrstama, kazao je. Predložio je da se u zakonu predvidi obveza uklanjanja te nazavičajne, odnosno alohtone divljači i izrijekom navede o kojima vrstama se radi, s obzirom na to da nanose štetu i ugrožavaju otočno stanovništvo.

"Dok paraobavještajno i parapolitičko podzemlje plete mrežu oko premijera Plenkovića, on je svoju provedbu reformi sveo na prva slova te dvije riječi - PR, pa se i paket zakona o brdsko planinskim i potpomognutim područjima te otocima sveo na listu želja, PR poruke a ne konkretna rješenja koja će povećati kvalitetu života u tim područjima", kazao je Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:01