AFERA HYPO I DALJE ODNOSI ŽRTVE

Šef Austrijske narodne stranke u Koruškoj dao ostavku: 'Plijen’ od 12 milijuna eura trebao podijeliti s Haiderom

"Krivac" za taj pravosudno-politički potres, zbog kojega politički protivnici traže raspisivanje novih izbora u Koruškoj, jest suđenje u tzv. slučaju Birnbacher

Financiranje političkih stranaka prilikom prodaje Hypo Alpe Adria banke, dogovori političara oko podjele novca, nekadašnji poglavar Koruške, sada pokojni Jörg Haider u glavnoj ulozi, a njegovi nekadašnji suradnici pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona. Afera Hypo u Austriji i dalje odnosi “žrtve”.

Šef Austrijske narodne stranke (ÖVP) u Koruškoj, Josef Martinz, u srijedu je podnio ostavku, a čelnici koruške pokrajinske vlade iz Haiderove Slobodarske stanke (FPK), Harald Dobernig i Uwe Scheuch, našli su se na udaru antikorupcijskog tužiteljstva zbog sumnje na pomaganje u pronevjeri, ali i mogućeg sudjelovanja u pokušaju pranja novca, odnosno ilegalnog financiranja stranke.

“Krivac” za taj pravosudno-politički potres, zbog kojega politički protivnici traže raspisivanje novih izbora u Koruškoj, jest suđenje u tzv. slučaju Birnbacher. Riječ je o poreznom savjetniku kojega je 2007. godine prilikom prodaje Hypa Bavarskoj zemaljskoj banci (BLB) angažirao Jörg Haider, pri čemu je dogovoreno da mu koruški Zemaljski holding za njegove usluge isplati honorar od 12 milijuna eura. Dietrich Birnbacher već je ranije priznao da je njegov honorar trebao biti možda par stotina tisuća eura. No, ovoga je tjedna na sudu dopunio svoje priznanje ustvrdivši da je sve bilo dogovoreno s Haiderom i Martinzom.

Kuverta na domjenku

- S Josefom Martinzom i Jörgom Haiderom dogovorio sam 2007. godine da se honorar od 12 milijuna eura podijeli između mene, Narodne i Haiderove stranke - izjavio je Birnbacher na sudu. Pritom je rekao da je prilikom jednog božićnog domjenka osobno predao Martinzu 65.000 eura u kuverti.

Poslije je iznos ugovorenog honorara prepolovljen, a nakon što je Haider 2008. poginuo, Harald Dobernig, koji je ranije bio tajnik koruškog poglavara, tražio je od Birnbachera, kako tvrdi, 500.000 eura, rekavši mu da zna za deal s Haiderom. U istom kontekstu spomenuo je i Scheucha. Međutim, kako Haidera više nije bilo, Birnbacher im ništa nije isplatio. I Dobernig i Scheuch demantirali su izjavu optuženog Birnbachera. No, nije ga demantirao Martinz.

- Točno je. S Haiderom je bila dogovorena podjela honorara po principu svakome trećina. Tu smo ideju zajedno razvili - priznao je Martinz u sudnici, potvrdivši i da je primio 65.000 eura od Birnbachera.

Saniranje financija

Martinz je odmah podnio ostavku i izdao priopćenje za javnost.

“Žao mi je što sam se upustio u Haiderov sistem rada. Bila je to i osobna i politička pogreška, zbog koje se najdublje kajem. Unutar ÖVP-a sam to učinio samostalno i sam za to preuzimam odgovornost. Bio sam pod enormnim pritiskom u pogledu saniranja stranačkih financija”, objavio je Martinz, najavljujući podnošenje ostavke i izlazak iz članstva stranke.

Birnbacher je u dopuni svog priznanja spominjao i pojedine Martinzove kolege, ali ih nije izravno teretio. Zato je izravno optužio Martinzovu odvjetnicu Astrid Wutte-Lang da mu je ispostavila račun na 35.000 eura a da nije pružila nikakve usluge. Odvjetnica je ustvrdila da je pružanja usluga itekako bilo i da njezin ured nikada nije izvršio nikakvu isplatu političkoj stranci.

Hypo koštao Bavarce više od tri milijarde eura

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu optužilo je poreznog savjetnika Dietricha Birnbachera, dojučerašnjeg pokrajinskog šefa Narodne stranke Josefa Martinza i dvojicu čelnika koruškog Zemaljskog holdinga za kaznena djela nesavjesnog poslovanja sa štetom od šest milijuna eura. Tužiteljstvo je na temelju provedenog vještačenja zaključilo da je Birnbacherov angažman prilikom pregovora s BLB-om o preuzimanju Hypo banke vrijedio najviše 240.000 eura. U međuvremenu su prikupljeni dokazni materijali iz kojih se dade zaključiti da je Birnbacherov angažman bio potpuno nepotreban. U vezi s prodajom Hypa BLB-u, radnjama koje su tome prethodile, kao i plasmanom rizičnih kredita do reotkupa za jedan euro, odnosno nacionalizacijom te banke prije dvije i pol godine, austrijsko tužiteljstvo pokrenulo je niz kaznenih postupaka protiv bivšeg šefa Hypo banke Wolfganga Kulterera i njegovih tadašnjih suradnika. U tijeku su i parnice za naknadu štete, kako u Austriji tako i u Njemačkoj, jer je kupnja Hypa porezne obveznike u Bavarskoj stajala više od 3 milijarde eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:48