ZELENO SVJETLO

SENATSKI ODBOR ODOBRIO NAPAD NA SIRIJU! Vojna intervencija će trajati 60 dana

Akcija bi mogla biti produljena na 90 dana, ali bez razmještanja vojnih snaga na tlu Sirije
 AFP

Vanjskopolitički odbor američkog Senata, odobrio je zahtjev predsjednika Baracka Obame za pokretanje vojne akcije u Siriji. Obamin plan prošao je s 10 za prema 7 protiv, i idući tjedan ide na glasanje u Senatu.

Pritom je usvojen amandman Johna McCaina, koji je zahtijevao rezolutnije spominjanje vojne akcije. Američki napadi trajati će 60, a najviše 90 dana, sa ciljem slabljenja al-Asadovog režima i stvaranja uvjeta za formiranje demokratske vlade u Siriji.

PUTIN: 'Amerika nema pravo napasti Siriju'; OBAMA: 'Ako ne udarimo ugrozit ćemo ugled SAD-a'

Veliki gubitnik postao je Rand Paul, jedan od vodećih republikanaca, koji je glasao protiv, nakon što je odbijen njegov amandman. Sada je na redu glasanje u Senatu, a zatim i Kongresu SAD-a, i ako prođe Obamin zahtjev, Amerika će napasti Siriju, i makar Obamini suradnici tvrde kako ne žele svrgnuti Bashara al-Asada, u to je teško povjerovati.

Francuski premijer: 'Ne reagirati značilo bi dovesti u opasnost mir i sigurnost čitave regije'

Francuska je u srijedu krenula u diplomatsku ofenzivu kojom želi uvjeriti Europljane da joj daju potporu u smislu vojne intervencije u Siriji.

U govoru koji je održao u srijedu u Nacionalnoj skupštini, premijer Jean-Marc Ayrault rekao je da računa na potporu europskih zemalja i zemalja Bliskog istoka, posebno onih koje su članice Arapske lige.

Francuski predsjednik Francois Hollande također se u utorak založio za "ujedinjenu" Europu kada se radi o sirijskom pitanju.

Međutim, Francuska je ipak u Europi uglavnom izolirana, budući da je Berlin isključio sudjelovanje u napadima na Siriju, a London se povukao nakon negativnog stajališta parlamenta. Italija i Španjolska odbijaju sudjelovati izvan okvira UN-a.

Od početka tjedna Pariz povećava broj kontakata s Europljanima i šeficom europske diplomacije Catherine Ashton kako bi se, ako je moguće, "dobila zajednička odluka svih 28" članica EU-a.

VELIKI PREOKRET OKO SIRIJE Vođa Republikanaca John McCain ne podržava Nacrt intervencije

Kako piše agencija France presse, među 28 zemalja EU-a malo je onih koje bezrezervno podupiru vojnu akciju, i bez mandata UN-a. Među njima su, nastavlja agencija pozivajući se na blisko okruženje šefa francuske diplomacije Laurenta Fabiusa, Hrvatska, Danska, Grčka, Latvija, Rumunjska i Cipar.

Premijer Ayrault je u raspravi u Nacionalnoj skupštini kazao da je međunarodna vojna akcija uvjet za političko rješenje u Siriji. "Ne reagirati značilo bi dovesti u opasnost mir i sigurnost čitave regije", rekao je Ayrault.

"Da, rješenje sirijske krize neće biti vojno nego političko. Ali pogledajmo realnosti u oči: ako ne zaustavimo djelovanje režima, neće biti političkog rješenja", rekao je premijer.

Asadu treba pokazati da nema drugog rješenja osim pregovora, ali kakav bi bio njegov interes za pregovore, upitao se francuski šef vlade. "On smatra da može, kao što je već ponovio početkom tjedna, likvidirati, to su njegove riječi, likvidirati oporbu, posebno pomoću oružja koje sije užas i smrt".

Glavna oporbena francuska stranka UMP rekla je u srijedu da će tražiti glasovanje parlamenta u slučaju intervencije izvan okvira UN-a. Francuski ustav ne nalaže da se konzultira parlament u slučaju vojnih operacija u inozemstvu koje traju manje od četiri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 12:52