BITKA ZA ISTOK UKRAJINE

SEPARATISTI PRED SLOMOM? 'Naše su snage u Lugansku, ondje se sada vije zastava Ukrajine'

Kijev tvrdi i da je iz Rusije u Ukrajinu stigao konvoj s raketnim sustavima tipa Grad
 AFP

KIJEV - Ukrajinske su vlasti u nedjelju objavile da su njihove snage ušle u samo središte jednog od dvaju najvećih separatističkih uporišta. Riječ je o gradu Lugansku u kojemu je na tamošnjoj policijskoj postaji navodno podignuta ukrajinska zastava, prenosi Reuters.

Istovremeno, vojni glasnogovornik Andrij Lisenko ustvrdio je da je tijekom protekla 24 sata uočeno kako na teritorij Ukrajine iz Rusije stiže veća količina vojne opreme. Između ostalog, navodno je riječ i o trima raketnim sustavima tipa Grad, koji su stigli konvojem i krenuli prema Nižnjem Nagolčiku, selu blizu Luganska, koje je još uvijek pod kontrolom separatista.

Lisenko također tvrdi da su ruske bespilotne letjelice u najmanje deset navrata u protekla 24 sata upale u ukrajinski zračni prostor.

Sve je ovo objavljeno na press konferenciji nedugo nakon što je stigla vijest da su separatisti oborili jedan ukrajinski MiG 29, također u regiji Luganska, pri čemu se pilot uspio katapultirati i sigurno skočiti padobranom.

U međuvremenu, u drugom uporištu pobunjenika, milijunskom gradu Donjecku, također traju žestoke borbe i to u više dijelova samoga grada. Pobunjenici tvrde da je u posljednja 24 sata život izgubilo deset civila kao posljedica ukrajinskog granatiranja.

Njemačka je u nedjelju od Moskve zatražila službeno pojašnjenje hvalisanja jednog od pobunjeničkih vođa, koji je u subotu rekao da mu je nedavno došlo više od tisuću boraca koji su za borbe uvježbavani na teritoriju Rusije.

Nakon ovoliko dramatičnih događaja u tako kratkom vremenskom periodu, krajnje je neizvjesno na što će sličiti za nedjelju najavljeni sastanak ukrajinskog i ruskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova te hoće li do njega uopće i doći. Dogovoreno je da bi se trebali naći u Berlinu u društvu šefova njemačke i francuske diplomacije.

'Letim za Berlin. Razgovori neće biti jednostavni, važno je zaustaviti dotok oružja i plaćenika iz Rusije', napisao je Klimkin na svom Twitter profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:18