DRAMA NA ISTOKU

Separatisti u Ukrajini odbili odgoditi referendum

A pro-Russia activist hangs a flag of the so-called "People's Republic of Donetsk" on the regional administration building seized by separatists as armed men in military fatigues guard the premises in the eastern Ukrainian city of Slavyansk on April 21, 2014. US Vice President Joe Biden will begin a two-day visit to Ukraine, hours after a fragile Easter truce was shattered and pro-Kremlin rebels in the country's east appealed for help from Russian "peacekeepers". AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
 GENYA SAVILOV

Proruski separatisti na jugoistoku Ukrajine namjeravaju održati referendume o neovisnosti u nedjelju, unatoč pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ih odgode, javljaju ruski i ukrajinski mediji u četvrtak.

"Referendum će se održati 11. svibnja", rekao je čelnik separatista u regiji Donjecka Denis Pušilin.

Građani većinom rusofonih jugoistočnih regija Ukrajine odbili su priznati legitimitet prijelazne vlade u Kijevu i najavili su referendume o samoodređenju u regijama Donjecka i Luhanska za 11. svibnja.

Putin je pozvao u srijedu proruske separatiste da odgode referendume.

"Pozivamo predstavnike jugoistoka Ukrajine, pristaše federalizacije zemlje, da odgode referendum planiran za 11. svibnja", rekao je Putin u Moskvi nakon sastanka s predsjedavajućim OESS-a.

Separatisti u Donjecku su obećali da će razmotriti Putinov prijedlog, ali očito su ga odlučili ne poslušati budući da su jednoglasno podržali njegovo održavanje u nedjelju.

U Luhansku su također odbili odgodu referenduma i rekli su da će se on održati kao što je i planirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:24