POVLAČENJE EU

SIRIJI UKINUT EMBARGO NA ORUŽJE, PUTIN ODMAH POSLAO RAKETE AL-ASADU Rusija priprema Siriju za obranu od zračnih napada

Pariz i London su povukli, tvrde analitičari, riskantan potez misleći da će Asad pod pritiskom pristati na dogovor

Tek što je Europska Unija u ponedjeljak navečer ukinula embargo na dostavu oružja sirijskim pobunjenicima, jučer je stigao ruski odgovor: zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rijabkov najavio je da će Moskva režimu Bašara al-Asada dostaviti novu pošiljku protuzračnih projektila S-300.

Riskantan potez

- Smatramo da će to biti stabilizirajući faktor i vjerujemo da će takvi koraci odvratiti neke od usijanih glava od toga da razmatraju scenarije koji bi sukob pretvorili u međunarodni, sa sudjelovanjem vanjskih snaga - rekao je Rijabkov. Situacija u Siriji tako se dodatno zaoštrila, posebice stoga što su ukidanje embarga iznudile Francuska i Britanija, a nauštrb jedinstva EU. Analitičari tvrde da su Pariz i London povukli diplomatski riskantan potez kladeći se da će se Asadov režim lakše pristati na dogovor s opozicijom - što nakon ruske objave nimalo nije izvjesno.

‘Nesmrtonosna’ pomoć

Prema podacima UN-a, u dvogodišnjem ratu u Siriji poginulo je više od 80.000 ljudi, većinom civila, a opozicija koja želi srušiti Asadov režim od početka moli svijet da ih naoruža. Oružje im zasad šalju zemlje poput Katara i Saudijske Arabije, a članice EU u Bruxellesu su u ponedjeljak cijeli dan raspravljale trebaju li im se pridružiti i one. Francuska i Britanija zalagale su se za ukidanje embarga kako bi se pojačao pritisak na Asada, dok su druge članice, predvođene Austrijom, tvrdile da bi naoružavanje pobunjenika samo povećalo krvoproliće i da EU treba nastaviti pobunjenicima pomagati pošiljkama “nesmrtonosne” pomoći, poput pancirki, naočala za noć i lijekova. Na kraju, iako je u zajedničkoj deklaraciji EU stajalo da su se europske zemlje “dogovorile” da će pustiti embargo da istekne - navodno su zapravo Francuska i Britanija ukidanje embarga iznudile prijetnjom da će pustiti da isteknu i ostale, ekonomske, sankcije protiv Sirije, što bi išlo naruku Asadu. Ekonomske sankcije tako ostaju, dok će embargo na oružje isteći u petak, a članice će od tog trenutka smjeti pobunjenicima slati oružje poput protutenkovskih mina i protuzračnih raketa - iako sve strane naglašavaju da ne treba očekivati da će se to dogoditi prije mirovne konferencije idućeg mjeseca u Ženevi.

Podijeljena opozicija

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da će oružje moći dobiti samo demokratski orijentirane pobunjeničke skupine, dok je njegov britanski kolega William Hague najavio da će Britanija oružje slati samo “zajedno s drugim zemljama, u pažljivo kontroliranim okolnostima i u skladu s međunarodnim pravom”.

- Koliko dugo možemo nastaviti s time da po ljudima pada svako oružje koje je ikad izmišljeno dok im većina svijeta negira mogućnost da se brane? - pitao je Hague tijekom rasprave. Istodobno sa sastankom u Bruxellesu, u ponedjeljak navečer u Parizu su američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarali o mirovnoj konferenciji. Asadov ministar vanjskih poslova rekao je da je njihova strana “u principu” spremna doći u Ženevu, no podijeljena opozicija već četiri dana u Istanbulu bira svoje lidere, ali s malo uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:28