U VRTLOGU NASILJA DVA DANA PRIJE POČETKA MIROVNOG PLANA

Sirijski pobunjenici poručili: Prekidamo paljbu, ali oružje nećemo predati!

Kofi Annan poziva Damask da se drži obećanja
 AFP

DAMASK - Nakon što su vladine snage i pobunjenici u Siriji pristali na mirovni plan koji podrazumijeva povlačenje iz gradova do 10. travnja, u čijem donošenju je u ime UN-a i Arapske lige posredovao bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, u nedjelju su sirijske vlasti uputile zahtjev za pismenom garancijom pobunjenika da će se držati plana.

Riad al-Asaad, vođa pobunjeničke Slobodne sirijske vojske, izjavio je za Reuters da će dogovoreni plan propasti jer ga se režim ne misli držati i da je ovaj zahtjev namjerno podmetanje nogu. Sirija je također zatražila garancije od Katara, Saudijske Arabije i Turske, koje otvoreno kritiziraju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, da neće financirati pobunjenike.

Primirje je ionako dovedeno u pitanje nakon što je zadnjih dana nasilje eskaliralo i odnijelo više od stotinu novih žrtava , uglavnom civila. U izjavi svog ureda u Ženevi, Annan je pozvao Damask da se pridržava danih obećanja, ali nije komentirao njezine nove zahtjeve, javlja CNN .

- Kako se približavamo roku u utorak, 10. travnja, podsjećam sirijsku vladu na nužnost potpune provedbe danih obećanja i naglašavam da je trenutna eskalacija nasilja neprihvatljiva, stoji u izjavi.

Pobunjenički vođa Asaad izjavio je da njegova strana nije primila nikakav zahtjev za pismenom garancijom. Naglasio je i da nije bilo govora o predaji oružja.

- Oružje nikad nećemo predati. Mi ćemo prekinuti paljbu, kao što smo se i obavezali UN-u. Ali ako oni ponovno uzmu oružje u ruke, i mi ćemo, rekao je Asaad, dodavši kako se režim ruga UN-u svojim zahtjevom za pisanom garancijom da će pobunjenici spustiti oružje.

Sirijski vojnici u ponedjeljak su blizu granice između Libanona i Sirije ubili snimatelja koji radi za libanonsku televiziju Al-Džadid, objavili su službeni izvori.



Snimatelj Ali Šaban nalazio se s libanonske strane granice u sjevernoj libanonskoj pokrajini Vadi Kaled, kada su sirijski vojnici otvorili vatru na vozilo u kojemu se nalazila ekipa Al-Džadida.

Šabanov kolega Husein Kreis ispričao je da su vojnici otvorili vatru unatoč tome što im je kazano zbog čega se ekipa ondje nalazi. "Svojoj sirijskoj braći smo rekli da nismo vojnici, no oni su počeli žestoko pucati na automobil", rekao je Kreis.

Prošli je mjesec nekoliko puta evidentirana pucnjava i granatiranje na granici, pri čemu je ranjeno više osoba s libanonske strane. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:53