SIRIJSKI PREDSJEDNIK

Sirijskog predsjednika Asada očekuju na samitu Arapske lige nakon višegodišnje izolacije

Analitičari gledaju na poziv upućen Bašaru al Asadu kao na potvrdu diplomatske važnosti Saudijske Arabije

Sirijski predsjednik Bašar al-Assad 

 Iranian Presidency Office/Zuma Press/Profimedia/Iranian Presidency Office/zuma Press/profimedia

Sirijski predsjednik Bašar al Asad sudjelovat će u petak u Saudijskoj Arabiji na svom prvom sastanku na vrhu Arapske lige u zadnjih trinaest godina i tako označiti povratak na arapsku političku pozornicu nakon duge izolacije zbog rata u njegovoj zemlji.

Panarapska organizacija je 7. svibnja obnovila članstvo sirijskog režima koji je isključila krajem 2011. nakon gušenja narodne pobune što je preraslo u strašan rat.

Sirijski ministar vanjskih poslova potvrdio je u srijedu da će Bašar al Asad sudjelovati na samitu u Džedi, na Crvenom moru, na koji ga je monarhija pozvala prošlog tjedna.

"Doći će i sudjelovati na tom sastanku na vrhu", rekao je Fejsal Mekdad, koji se sa saudijskim kolegom Fejsalom ben Farhanom sastao na rubu pripremnog sastanka arapskih ministara vanjskih poslova u Džedi.

Analitičari gledaju na poziv upućen Bašaru al Asadu kao na potvrdu diplomatske važnosti Saudijske Arabije koja se zauzimala za rehabilitaciju Damaska i želi utjecati na regionalne sukobe.

U Washingtonu je zamjenik glasnogovornika State Departmenta, Vedant Patel opetovao da se Sjedinjene Države protive rehabilitaciji Sirije.

"Najposlije, to su njihove odluke, ali naše je stajalište jasno: nećemo normalizirati veze s Asadovim režimom i ne podupiremo one koji to čine", rekao je novinarima.

Uz obnovu veza sa sirijskim režimom, arapski čelnici će razgovarati o stanju u Sudanu gdje već mjesec dana bjesni krvavi sukob i o Jemenu, gdje rat traje više od osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:13