MILO ĐUKANOVIĆ

‘Situacija u regiji se pogoršava, a sve se prelama na leđima BiH. Je li moguć rat? Ne bih isključio nijedan scenarij‘

‘Velikosrpski nacionalisti su u ovoj godini polomili zube na Crnoj Gori i tek će ih polomiti‘, poručio je Đukanović

Milo Đukanović

 Savo Prelević/Afp

Velikosrpski nacionalizam ponovno je nasrnuo na Crnu Goru, pogrešno čitajući poruke s prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, izjavio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, kako prenosi portal Klix.ba.

Đukanović je istaknuo da je Crna Gora pokazala da se prave vrijednosti mogu braniti i iz opozicije.

- Velikosrpski nacionalisti su u ovoj godini polomili zube na Crnoj Gori i tek će ih polomiti, poručio je Đukanović, prenosi RTCG.

Na pitanje kako je doživio doček crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Beogradu, gdje ga je jedan od ministara iz kabineta Ane Brnabić dočekao odjeven u traperice, ocijenio je da je riječ o "većoj sramoti za domaćina nego za gosta".

- To je nepoštovanje himne, zastave, počasne garde i same Srbije. Dozvoliti onakav čin dočekivanja visokog državnog gosta iz bilo koje zemlje, ozbiljan je faul, smatra Đukanović.

Komentirajući situaciju u regiji, ocijenio je da se sva pogoršanja političkih i sigurnosnih prilika, kao i zatvaranje europske perspektive, najdrastičnije prelamaju preko Bosne i Hercegovine.

- Propušteno je 26 godina da se implementacijom Daytonskog sporazuma osiguraju pretpostavke za funkcionalnost Bosne i Hercegovine, rekao je Đukanović.

On je istaknuo da je zbog raznih kompromisa koji su pravljeni na štetu BiH došlo do obnavljanja i jačanja nacionalizama.

- Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili BiH, nisu sahranjeni, iako su doživjeli poraz. Bio je pretjerani optimizam vjerovanje da su te ideje sahranjene, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, domaći nacionalisti iskoristili su mnogo nekonzistentnosti u politici međunarodne zajednice.

- Čekali su svoje vrijeme, priželjkivali zaoštravanje odnosa, slavili navodno jačanje Rusije na međunarodnoj sceni, iako smatram da je osnažen samo njezin destruktivni potencijal, ocijenio je Đukanović.

Uz konstataciju da se ruska destruktivna politika silno razmahala prema Zapadnom Balkanu, predsjednik Crne Gore je dodao da misli da to nije samo destruktivna, već i autodestruktivna politika.

Na pitanje je li moguć rat u BiH, on je kazao da ne bi isključio nijedan scenarij.

- Već godinama upozoravam da su Europska unija i NATO jednu sobu u europskoj kući prepustili drugima, što nije neodgovorno samo prema Balkanu, već i prema Europi i NATO-u, naveo je Đukanović.

Europska unija se, kako je ustvrdio, prema Balkanu odnosi kao prema regiji u kojoj se europske vrijednosti podrazumijevaju.

- Ovdje je velika borba za promociju europskih vrijednosti, što je otvorilo prostor za retrogradne politike. Kada bi projekt velikosrpskog nacionalizma uspio, došlo bi do novih konfiguracija, rekao je Đukanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:56