AKTIVIRAO EKSPLOZIV ZA VRIJEME SASTANKA

Situacija u Siriji izmiče kontroli: U samoubilačkom napadu ubijenministar obrane Daud Radža!

ZAGREB/DAMASK - U samoubilačkom napadu u zgradi službe nacionalne sigurnosti u srijedu smrtno je stradao sirijski ministar obrane, general Daud Radža, izvijestila je u srijedu sirijska državna televizija, dodajući da je napad počinjen tijekom sastanka visokih sirijskih dužnosnika, prenose agencije.

"General Daud Radža stradao je mučeničkom smrću u terorističkom samoubilačkom napadu u zgradi službe nacionalne sigurnosti", objavljeno je na državnoj televiziji.

Mediji su javili da je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv tijekom sastanka ministara i dužnosnika službe sigurnosti. Agencija France presse prenosi kako je u napadu više dužnosnika ranjeno, među njima i ministar unutarnjih poslova Mohamad Ibrahim al-Šar. Svi ranjenici prebačeni su u bolnicu Al-Šami u glavnome gradu.

Jedan je sigurnosni izvor za Reuters kazao da je bombaš samoubojica radio kao tjelohranitelj visokih dužnosnika režima predsjednika Bašara al-Asada. Kako prenose agencije, u bolnici je od ozlijeda zadobivenih u napadu umro i Asadov šogor Asef Šavkat.

Napad je počinjen unatoč tome što je zgrada iznimno dobro zaštićena i nalazi se u četvrti Rada u samome središtu glavnoga grada .

Na čelu službe nacionalne sigurnosti je 71-godišnji general Hik Ham Iktiar, čija sudbina nije poznata. On je ključna osoba represije koju provodi sirijski režim protiv pobune, a koja je u Siriji počela u ožujku 2011. Njegovo je ime od 23. svibnja 2011. na EU-ovu popisu sankcioniranih osoba.

Napad se dogodio u trenutku dok na perifernim dijelovima grada bjesne sukobi snaga sigurnosti i pobunjenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 07:18