POVIJESNA PREKRETNICA

Sjeverna Irska prvi put imenovala nacionalističku političarku za prvog ministra: ‘San o ujedinjenoj Irskoj je nadohvat ruke‘

Michelle O‘Neill

 Paul Faith/Afp

Sjevernoirski parlament u subotu je prvi put imenovao jednu nacionalističku političarku na funkciju prvog ministra, što je povijesna prekretnica u državi utemeljenoj prije stotinu godina u čijem je parlamentu unionistička stranka uvijek bila najdominantnija.

Imenovanje Michelle O‘Neill je posljedica odgađanja nakon objave rezultata prijelomnih izbora iz 2022. i najnoviji je znak jačanja stranke Sinn Fein u toj britanskoj regiji, koja smatra da je njezin konačni san o ujedinjenoj Irskoj "nadohvat ruke".

Imenovanje je uslijedilo nakon što je probritanski suparnik Sinn Feina, Demokratska unionistička stranka (DUP) i službeno okončala dvogodišnji bojkot vlasti nakon što je ovaj tjedan postignut dogovor s britanskom vladom o ublažavanju nesuglasica u pogledu trgovinskih pitanja.

"Ovo je povijesni dan koji predstavlja nov početak", rekla je u govoru zahvale O‘Neill (47). "Služit ću svima jednako i biti prva ministrica svima."

O‘Neill i predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald nova su generacija političara irske nacionalističke stranke Sinn Fein.

Oni nisu izravno uključeni u desetljećima dug krvavi sukob u regiji između irskih nacionalista koji se zalažu za ujedinjenu Irsku i probritanskih unionista koji žele ostati unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Mjesto zamjenice prve ministrice, koja sukladno sjevernoirskom sustavu podjele vlasti ima jednake ovlasti, ali manju simboličnu težinu, zauzet će Emma Little-Pengelly iz DUP-a.

Irski i britanski premijeri ranije su kazali da su otvoreni za razmatranje reforme političke arhitekture nakon što decentralizirana vlada započne s radom.

Premda Demokratska unionistička stranka upozorava na moguće probleme pri formiranju trajne vlade, mlađe generacije tvrde da ih ustavno pitanje ne zanima i da su umorni od polarizirane politike.

"Dosta im je", rekla je 40-godišnja odvjetnica Tara Walsh o općem raspoloženju na ulicama Belfasta. "Ljudi žele promjene."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:48