ODBACILI NALAZE OBDUKCIJE

SJEVERNA KOREJA KONAČNO ISPRIČALA SVOJU VERZIJU 'Kim Jong Nam je ubijen smrtonosnim otrovom? Ne, umro je iz potpuno drugih razloga'

 Reuters

Sjeverna Koreja konačno se oglasila oko smrti Kim Jong Nama, polubrata sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Una. Kao što se očekivalo, Koreja je u potpunosti odbacila rezultate malezijske obdukcije koja je pokazala da je Kim ubijen smrtonosnim otrovom VX-om. U Pyongyangu kažu da je Kim najvjerojatnije umro od posljedica srčanog udara budući da je imao visoki tlak i dijabetes.

- Ako je istina da je korišten otrov, zašto onda uzorci nisu poslani u OPCW (Organizacija koja se bavi zabranjenim kemijskim oružjima) - rekao je zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika u UN-u.

- Dva nezavisna međunarodna laboratorija moraju provjeriti uzorke, a onda bi valjda Malezijci trebali identificirati osobu koja ga je unijela u zemlju - rekao je Ri i dodao:

- Međutim, sve upućuje na to da je umro od srčanog udara. Godinama je pio lijekove za dijabetes i visoki tlak - rekao je Ri koji očito nije vidio snimku s nadzornih kamera kako dvije djevojke s leđa prilaze Namu i stavljaju mu preko lica nekakvu maramicu ili ručnik.

Inače, Malezija je u četvrtak objavila neposredno oslobađanje Sjevernokorejca uhićena u okviru istrage ubojstva, u Kuala Lumpuru 13. veljače, polubrata čelnika Sj. Koreje Kim Jong-Una. Ri Jong Chol nalazi se u pritvoru već gotovo dva tjedna.

- Bit će oslobođen. On je slobodan čovjek. Njegov pritvor istječe, a nema dovoljno elemenata da ga se okrivi - izjavio je Mohamed Apandi Ali

- Sutra će biti oslobođen".

Dvije žene, Indonežanka i Vijetnamka, osumnjičene da su ga otrovale, optužene su u srijedu na malezijskom sudu i prijeti im smrtna kazna.

Diplomatski odnosi između Malezije i Sjeverne Koreje narušeni su nakon ubojstva Kim Jong Nama te je u četvrtak Malezija najavila da će uvesti vize za državljane Sjeverne Koreje od 6. ožujka.

Malezija je bila jedna od rijetkih zemalja u koje su sjevernokorejski državljani mogli putovati bez viza, a zbog reciprociteta Malezijci su bili rijetki stranci koju su u Sjevernu Koreju mogli ući bez viza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:09