GORČINA U PJONGJANGU

SJEVERNA KOREJA NAPALA SVOG JEDINOG SAVEZNIKA Sasuli paljbu po Kini: 'Plešu kako Amerika svira!'

Iako je Kina do sada bila osamljena u podršci Sjevernoj Koreji, službeni Peking je podržao sankcije UN-a protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa
 KCNA / Reuters

Sjeverna Koreja obrušila se na svog jedinog međunarodnog saveznika, optuživši Kinu da popušta zahtjevima Amerike. Naime, prošloga tjedna Kina je objavila zabranu uvoza ugljena u 2017. godini, nakon što je Sjeverna Koreja izvršila testiranje balističkog projektila srednjeg dometa usprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a.

Dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala raketu, Kina je u luci Wenzhou zaustavila korejsku pošiljku ugljena vrijednu milijun dolara, a nekoliko dana nakon toga objavljena je kineska odluka o zabrani uvoza.

Iako je Kina do sada bila osamljena u podršci Sjevernoj Koreji, službeni Peking je podržao sankcije UN-a protiv sjevernokorejskog nuklearnog programa.

U priopćenju državne novinske agencije Sjeverne Koreje ne navodi se Kina poimence, već se spominje kao "susjedna zemlja" koja "često tvrdi" da je prijateljska. "Ta zemlja koja se predstavlja kao velika sila pleše kako SAD svira", stoji u objavi koju prenosi BBC.

Nadalje, navodi se kako je Kina "poduzela nehumane korake kao što je blokada vanjske trgovine", što pomaže neprijateljima "da sruše društveni poredak" u Sjevernoj Koreji.

Režim u Sjevernoj Koreji već duže vrijeme tvrdi da su stvorili nuklearno oružje u samo nekoliko godina bez strane pomoći, a u odgovoru na kineski embargo priopćili su: "Potpuno je djetinjasto misliti da nećemo proizvoditi nuklearno oružje i interkontinentalne balističke rakete ako nam odrežu nešto novca".

Što se tiče "plesanja kako SAD svira", te bi se riječi mogle odnositi na komentar američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je izjavio uoči preuzimanja dužnosti da bi Kina trebala staviti Sjevernu Koreju pod kontrolu. "Kina bi trebala riješiti taj problem, a ako ga ne riješe, morali bismo otežati kinesku trgovinu", izjavio je Trump 4. siječnja, podsjeća BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:54