POKAZIVANJE MIŠIĆA

Sjeverna Koreja: RAKETE na paradi u Pyongyangu bile su LAŽNE!

 AP

Sjeverna Koreja 13. travnja ponosno je proslavila 100. obljetnicu osnutka u raskošnoj svečanosti koju je predvodio sam Kim Jong-un pred desecima tisuća građana u Pyongyangu, unatoč propalom lansiranju rakete koja je za režim trebala označiti veliki tehnološki uspjeh, ali je eksplodirala samo nekoliko minuta nakon polijetanja tog jutra.

U sklopu svečanosti, osim što su otkriveni novi kipovi Kim Il-sunga i Kim Jong-ila, vojne snage ponosno su predstavile i šest gigantskih interkontinentalnih balističkih projektila, što je trebalo biti još jedno pokazivanje mišića zapadu. No, zapadni analitičari sad tvrde kako su ti projektili bili – lažni.

Tim njemačkih analista iznio je nekoliko razloga zašto smatra da projektili nisu bili pravi, javlja BBC . Općenito, kažu, među svih šest postojale su neznatne razlike u nekoliko detalja koje bi značile velike razlike u konfiguraciji i dizajnu, što jednostavno nikad nije slučaj s pravim projektilima, koji se proizvedu serijski.

Kao prvo, kamuflažne šablone na svakom od projektila bile su različite. Zatim, na nekima su se vidjeli ventili koji bi mogli služiti za punjenje ili ispuštanje tekućeg goriva, što se ne slaže s ostalim karakteristikama projektila koje upućuju na to da ih pokreće kruto gorivo.

Nadalje, projektili se nisu nalazili u savršenoj ravnini s potisnom pločom, što ukazuje na činjenicu da ih je bilo teško vijcima pričvrstiti u položaj za lansiranje. Konačno, valoviti metal na vrhu bojevih glava pokazuje da se vjerojatno radi o tankom sloju koji pokriva nekakav potporanj, za razliku od konkretnije građe koju zahtijeva prava bojeva glava.

Sve bi ovo značilo da Pyongyang, barem zasada, vjerojatno još uvijek nema funkcionalne internkontinentalne balističke projektile. S druge strane, činjenica da paradni projektili najvjerojatnije nisu bili pravi, nije ništa posebno neobično. Obrambeni analitičari navode kako je to zapravo česta praksa, jer su pravi projektili vrijedni i želi ih se sačuvati od mogućih oštećenja, prenosi BBC .

Na primjer, poznato je da je takvu praksu slijedila Istočna Njemačka, vrlo vjerojatno poučena svojom sovjetskom braćom. Danas je koriste i Iran i Pakistan. Pitanje, dakle, posjeduje li Sjeverna Koreja tehnologiju koju tako ponosno pokazuje u javnosti, ipak ostaje neodgovoreno, jer iako je ovih šest projektila gotovo sigurno lažno, to ipak ne znači da režim negdje ne čuva njihove funkcionalne pandane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:45