IZ LONDONA ANA MUHAR

SKANDAL I U GORNJEM DOMU BRITANSKOG PARLAMENTA Lordovi nezakonito naplaćivali lobiranje

 BBC

Oba doma britanskog parlamenta našla su se u središtu skandala nakon što je otkriveno da su njihovi zastupnici koristili svoj položaj za biznis lobiranja, kršeći pravila parlamenta.

Afera je počela prošli tjedan kad je otkriveno da torijevski zastupnik u parlamentu Patrick Mercer nije prijavio 2000 od ukupno 4000 funti koliko mu je platila strana lažna lobistička tvrtka, a u stvarnosti novinari koji su otkrivali nezakonite aktivnosti u parlamentu.

Odmah ostavka

Nakon skandala zbog kojega je Mercer odmah podnio ostavku The Sunday Times otkrio je da su tri zastupnika Doma lordova prekršila pravilo prema kojemu ne smiju koristiti svoj položaj u gornjem domu parlamenta za profit.

Snimke novinara Sunday Timesa, koji su rekli da su predstavnici kompanije koja se bavi solarnom energijom, prikazuju lorda Cunninghama, koji je bio ministar u Blairovoj vladi, kako obećava svojim potencijalnim klijentima da će pisati premijeru Davidu Cameronu kako bi pogurao planove kompanije. Za svoje usluge, koje bi uključivale i postavljanje pitanja o solarnoj energiji u parlamentu, tražio je 12 tisuća funti mjesečno. U nezahvalnoj su se situaciji našli i laburist lord Brian Mackenzie, koji je lažnim lobistima ponudio organizaciju domjenaka na terasi Doma lordova, te lord Laird, koji je ponudio suradnju s ostalim zastupnicima kako bi zajedničkim snagama radili na korist svojih klijenata.

Neispunjeno obećanje

Lord Laird žrtva je paralelne istrage koju su proveli BBC i dnevne novine The Daily Telegraph. Sva trojica tvrde da nisu počinili protuzakonite radnje, no lord Laird je podnio ostavku. Dok je slučaj pod istragom, očekuje se da će pokrenuti veliki pritisak na Cameronovu vladu kako bi se onemogućile slične kontroverze.

David Cameron je u predizbornoj kampanji obećao da će regulirati lobiranje kako bi bilo transparentnije, ali to još nije učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:01