POMAMA

SKANDAL NA PRIJEMU KOD SAUDIJACA Talijani se otimali za zlatne rolexe, zaprepašteni domaćini obećali svima po jedan, samo da se prestanu svađati

Il Fatto Quotidiano piše da su zaprepašteni domaćini svima obećali satove od 20.000 eura samo da se prestanu svađati
 Max_Shen

Članovi talijanskoga vladino-privrednog izaslanstva izazvali su bučan skandal u Kraljevskom dvoru u Rijadu, otimajući se o zlatne rolexe, kojima su neke od njih obdarili iz saudijskoga kraljevskog protokola - piše u petak rimski il Fatto Quotidiano, pozivajući se ne samo na anonimne očevice.

Po njima, u salonu gdje je priređena večera s kraljevskom obitelji bili su omoti s mašnom i prezimenima, pisanima arapski i talijanski. U jednima su bili kronografi iz Dubaija (tržišna cijena 3000-4000 eura), u drugima rolexi (od 20.000 eura naviše).

Posao od milijardi eura

Renziju su donijeli i sanduk s nečim. U momentu davanja našao se lukav Talijan koji je paketić sa svojim imenom zamijenio za paketić s rolexom, što je izazvalo glasnu prepirku s nasamarenim kolegom. Zaprepašteni Saudijci obećali su svima rolexe, samo da se ne svađaju. Posrijedi su milijarde dolara poslova, frigaš pišljivih milijun eura za pedesetak rolexa. Umiješala se i Renzijeva sigurnosna pratnja, zaplijenivši sve darove.

A gdje su sada? Il Fatto Quotidiano tvrdi da im nitko nije odgovorio na to pitanje, iako je Montijeva vlada donijela uredbu, još na snazi, da talijanski dužnosnik dar skuplji od 150 eura mora ili odbiti ili odmah predati u nadležan ured. Satovi su, naime, i u Italiji, prestižni objekt; Ivo Sanader nije bio jedini premijer koji ih je kompulzivno skupljao.

Matteo Renzi se hvalio kako nosi swatch od 40 eura, čak je prosvjednike protiv lanjskog Expoa napao da “nose rolexe i razbijaju izloge” (pa je Rolex zakupio oglasne stranice u vodećim dnevnicima i Renzija uljudno, kroz parafraze, poslao u ono mjesto), napadao je D’Alemu kao ljevičara koji hoda u skupim cipelama, ali je već lani mahao rukom na kojoj je bio audemars piguet royal oak od 15.000 eura.

I Berlusconi široke ruke

Silvio Berlusconi je razbjesnio Jacquesa Chiraca jer je na sastanku G8 davao satove baš dok je Francuz govorio. Za razliku od dugih, Berlusconi satove kompulzivno dariva: sam Blair je ostavio 16 Berlusconijevih darovanih satova kad je napuštao Downing Street. Pitanje za milijun eura: kako to da, uza sve te satove, političari malo kad znaju koja je ura?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:41