CREDIT SUISSE

SKANDAL Švicarska banka pomagala tisućama bogataša pri utaji poreza

 Getty Images

WASHINGTON - Švicarska banka Credit Suisse "pomagala je američkim klijentima u prikrivanju njihovih švicarskih računa" kako bi izbjegli plaćanje milijardi dolara poreza u SAD-u, navodi se u izvješću američkog Kongresa koje prenosi BBC.

Prema tom izvješću banka je za više od 22 tisuće američkih klijenata otvorila račune u Švicarskoj s više od 12 milijarda dolara. Izvještaj američkog Kongresa je rezultat dvogodišnje istrage. Izvršni direktor Credit Suissea Brady W. Dougan i drugi visokopozicionirani ljudi u banci pojavit će se u srijedu na saslušanju.

Bankari su klijentima omogućili i otvaranje tvrtki kao pokrića i provodili transakcije na način da ne izazivaju sumnju. Credit Suisse odbio je komentirati.

"Najmanje od 2001. do 2008. Credit Suisse poslovao je tako da je olakšavao izbjegavanje plaćanja poreza američkim klijentima", navodi se u izvješću američkog kongresnog odbora.

Otvarani su neprijavljeni računi u Švicarskoj ili računi kojima je zatajeno američko vlasništvo.

Izvješće otkriva kako su švicarski su bankari putovali u Sjedinjene Države gdje su u tajnosti vrbovali nove klijente te tako izbjegli stvaranje papirnatog traga.

Navodi se slučaj jednoga bankara koji je otputovao u SAD kako bi se u hotelu Mandarin Oriental na doručku sastao s klijentom te mu predao bankovne dokumente skrivene u časopisu Sports Illustrated. U izvješću se spominje i slučaj američkog bogataša sa računom u švicarskoj banci koji je od banke primio poklon u zlatu. Dodaje se kako je poklon čuvao u trezorima iste banke.

Zanimljiva je i priča jednoga klijenta koji se prisjetio kako se prilikom posjeta prostorijama Credit Suisse banke vozio u liftu bez dugmadi kojim se upravlja na daljinu.

Američko državno odvjetništvo progoni ukupno 14 švicarskih banaka zbog pomaganja američkim državljanima u izbjegavanju plaćanja poreza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:08