PRAVO LICE SNS-A

Skandalozna izjava gradonačelnika Beograda, spominjao i rat: ‘Što ako izgubimo izbore? E onda ćemo ovako...‘

Opozicijski zastupnici optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u prosincu prošle godine

Aleksandar Šapić

 Screenshot/X

Gradonačelnik Beograda Vučićeve Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić rekao je da je SNS spreman i na "nepriznavanje" izbora i "uličnu borbu", prenosi njegove riječi Nova.rs.

"Više nikad nijedni izbori – nitko ih neće priznati. Sutra ih mi nećemo priznati, ići ćemo se tući po ulici. Ako nas netko takne reći ćemo to nije demokracija“, rekao je Šapić tijekom gostovanja na Happy TV-u.

"Tu nema kraja, ulazimo u anarhiju. Ulazimo u jedno bezvlašće koje apsolutno vodi u građanski rat. Tada sam o tome govorio i to mislim da je bilo najvažnije", zaključio je Aleksandar Šapić.

Njegova izjava očigledno znači da će vladajuća stranka organizirati prosvjede na ulicama ako izgubi vlast u glavnom gradu, ocijenio je jedan korisnik platforma X (bivšeg Twittera).

Podsjetimo, kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić kazao je jučer da će izbori za Skupštinu grada Beograda, ukoliko ne bude formirana većina do 1. ožujka, morati biti ponovljeni oko 20. svibnja, dok izbori za beogradske općine i lokalni izbori ne mogu biti prije lipnja.

Ponovio je stav da će SNS formirati većinu s pokretom "Mi – Glas iz naroda" samo ako to prihvati jedan od osnivača pokreta, Branimir Nestorović.

Nositelj beogradske liste koalicije "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović rekao je da zakazivanjem sjednice Skupštine Beograda za početak ožujka, SNS želi kupiti vrijeme i zataškati činjenicu da su izbori u srbijanskoj prijestolnici "pokradeni" i da izborni rezultat ne oslikava volju građana.

Konstitutivna sjednica beogradske Skupštine grada u ponedjeljak je odgođena za 1. ožujka zbog nedostatka kvoruma, uz napetosti i prosvjede opozicijskih zastupnika koji optužuju vladajuću SNS da je pokrala izbore u prosincu prošle godine.

Opozicija optužuje vladajuće da su "pokrali volju građana" izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. prosinca nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači čije se izvješće očekuje do kraja veljače.

Europski parlament usvojio je 8. veljače rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji europskim fondovima, ako se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:43