LIJEČNIK OPTUŽUJE

Sklopila je pakt o samoubojstvu, preko interneta je kupila otrov... Google i Amazon sada imaju 56 dana da odgovore

Ne postoje ograničenja koja bi djeci, ranjivim tinejdžerima i odraslima spriječila pristup forumima sa štetnim sadržajem ili otrovima

Logo Amazon Primea, globalne dostavljačke kompanije, koja ima 25 milijuna prijavljenih korisnika.

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia/Richard Levine/alamy/alamy/profimedia

Google i Amazon moraju učiniti više nakon što je Britanka sklopila pakt o samoubojstvu s dvoje ljudi koje je upoznala na internetu i pomoću interneta kupila otrov, rekao je mrtvozornik.

Mrtvozornik je pozvao Google i Amazon da poduzmu mjere nakon samoubojstva 43-godišnje Britanke Chloe Macdermott, koja je sklopila pakt o samoubojstvu s dvoje online poznanika i kupila smrtonosni otrov s Amazona iz SAD-a. Mrtvozornik, Paul Rogers, izdao je izvješće o prevenciji budućih smrti za oba tehnološka diva, u kojima piše da Google i Amazon imaju moć spriječiti ovakve tragedije.

Macdermot je umrla u svibnju 2021.nakon što se godinama borila s problemima mentalnog zdravlja. Istraživala je načine kako okončati svoj život na internetskom forumu, a dva dana prije smrti, udružila se s dvije osobe za plan samoubojstva. Dogovor je izvršen dan kasnije, a ona je popila supstancu kupljenu putem Amazona oko ponoći, što je dovelo do smrti sljedećeg jutra.

Rogers je izrazio zabrinutost zbog foruma poput onog koji je koristila Macdermott, navodeći da potiču, pomažu i savjetuju samoubojstva, potencijalno olakšavajući kaznena djela.

"Ne postoje dobna ili druga ograničenja koja bi spriječila pristup djeci, ranjivim tinejdžerima i ranjivim odraslim osobama. Postove su objavili korisnici koji sadrže pojedinosti o metodama samoubojstva bez ikakve učinkovite administracije za uklanjanje takvog štetnog sadržaja."

Rogers je također upozorio na dostupnost smrtonosnih tvari na internetu, naglašavajući potrebu za učinkovitom graničnom i carinskom kontrolom kako bi se spriječila njihova isporuka iz inozemstva.

Google i Amazon dobili su 56 dana da odgovore, navodeći svoje predložene radnje i vremenske okvire za sprječavanje budućih smrti. Ako nije planirana nikakva radnja, moraju dati objašnjenja za svoje odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:42