PODIVLJALI BLIMP

SKUPI VOJNI LETEĆI OBJEKT OTEO SE KONTROLI, LETIO NEGDJE NAD ISTOKOM AMERIKE 'Javite ako ga vidite, košta milijardu dolara!'

 US Army

Visokotehnološki američki vojni cepelin projektiran da otkriva raketne napade oslobodio se u srijedu i izazvao kaos dok je lebdio od savezne države Marylanda u Pennsilvaniju vukući iza sebe 3 km dugačak kabel i izazvavši prekid opskrbe električnom energijom za tisuće građana.

Američka vojska je podigla u zrak dva naoružana borbena lovca F-16 da promatraju dok je cepelin putovao u civilni zračni prostor nakon što se otkinuo kratko nakon podneva sa sidrišta u Aberdeen Proving Groundsu, kompleksu američke kopnene vojske 64 km sjeveroistočno od grada Baltimorea u Marylandu.

Srušio se u dva dijela nekoliko sati kasnije u Montour Countyju u Pennsilvaniji, reklo je novinarima Zapovjedništvo obrane sjevernoameričkog zračnog prostora (NORAD).

Pad prvo repa a onda i ostatka cepelina nije prouzročio štete ili žrtve, rekao je mornarički kapetan Scott Miller.

Tvrtka za opskrbu električnom energijom PPL Electric Utilities Corp rekla je da je oko 17.800 potrošača bez struje u Columbia Countyju u Pennsylvaniji uz još 9.000 u Schykill Countyju.

Inače, ta vrsta blimpa je jedan od najvećih promašaja američke vojske u povijesti. Baltimore Sun piše da je u istraživanje i izgradnju te leteće naprave potrošeno čak 2,7 milijardi dolara, a da nikakvi rezultati nisu ostvareni. Ovaj 'bijeg' je samo točka na 'i' jednog kontroverznog eksperimenta, pišu Amerikanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:26